Foto: Stanka K. Letonja
Nagrajenci 16. Mednarodne likovne nagrade Ex-tempore Ptuj Karneval 2024.

V Galeriji Magistrat v Mestni hiši na Ptuju je bila danes, ob 10. uri, svečana razglasitev nagrajencev 16. Mednarodne likovne nagrade Ex-tempore Ptuj Karneval 2024 ter odprtje razstave finalistov.

Podžupan Mestne občine Ptuj Boštjan Šeruga, direktorica Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec in umetniški vodja nagrade Jernej Forbici so podelili naslednje nagrade in priznanja.

Foto: Stanka K. Letonja

Strokovna žirija je letos podelila 11 posebnih priznanj. Nagrade ob nekaterih posebnih priznanjih, vrednostni bon za likovni material, sta podarila podjetje Art Trade in Kulturno umetniško društvo Art Stays.

Prejemniki posebnih priznanj strokovne žirije so:

Filip Srebre, Fenos Aleksander, Gregor Samastur, Ivan Konec, Marija Kiralj Globevnik, Blaženka Rocco, Igor Dacinger, Julija Drgan, Nina Tomšič Polegek, Robert Kosmač, Sandra Žumer in Jasmina Nedanovski.

Nagrado za najbolj izvirnega kurenta v višini 150 evrov je za likovno delo Primavera, prejel umetnik Jan Tapiwa Chapo.

Nagrado Hotela Mitra in posebno priznanje strokovne žirije je prejela Milena Roštohar.

Nagrado Festivala Art Stays in Galerije FO.VI, samostojno razstavo s katalogom je prejela Duša Jesih.

Nagrado Galerije LUNA, samostojno razstavo s katalogom je prejel Boštjan Plesničar.

Odkupni nagradi Mestne občine Ptuj v višino 500 evrov sta prejela Iva Starac in Renato Arnejčič.

Grand Prix Mestne občine Ptuj in odkupna nagrada v višini 1100 je šla v roke Marjana Marksla za res izviren kip Kurenta.

Ker pa svet stoji na mladih, je strokovna žirija izbrala tudi najboljša otroška dela in podelila posebna priznanja ter vrednostne bone podjetja Art Trade naslednjim mladim umetnikom: Lana Borovinšek, Jakob Forbici in Gregor Kosmač.

»Letos smo ponovno presegli število sodelujočih iz prejšnjih let in sodelujoči avtorji so nas prijetno presenetili tako s kvaliteto kot z raznolikostjo motivov. Spletni način prijave in oddaje likovnih del se je izkazal za pravega, saj se prijave na nagrado iz leta v leto večajo. Tudi zaradi tega smo letos razširili razstavne kapacitete in se povezali z Galerijo mesta Ptuj, ki v svoji mali galeriji, poleg Galerije Magistrat, gosti razstavo finalistov. Ob razstavi je bil tudi letos izdan obširen katalog likovne nagrade, ki vsebuje umetniška dela vseh sodelujočih avtorjev ter je za Ptuj, pomemben zapis njegove pustne tradicije v likovni besedi,« je dejal Jernej Forbici, umetniški vodja nagrade Ex-Tempore.

Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

Letos se je za nagrade potegovalo skupaj 161 avtorjev iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Za razstavo je strokovna žirija v sestavi: 

  • Sofia Macchi (ustanoviteljica in lastnica galerije Punto Sull'Arte v Varese, Italija), 
  • Vladimir Forbici (zbiratelj in galerist Galerije FO.VI in Galerije Art Stays ter dolgoletni predsednik društva Art Stays),
  • Dušan Fišer (uveljavljen slovenski vizualni umetnik, likovni kustos in umetniški direktor Galerije mesta Ptuj), 
  • Doroteja Kotnik (umetnostna zgodovinarka in strokovna sodelavka Galerije mesta Ptuj in Galerije LUNA) ter 
  • Igor Molin (akademski slikar, profesor), 

izbrala 108 likovnih del, katerim so se v soboto, 3. februarja z udeležbo na likovni kolonij Ex-tempore Plein air pridružila še ostala dela. 

Skupno 116 likovnih del si lahko ogledate v Galeriji Magistrat v Mestni hiši na Ptuju in v Mali galeriji Galerije mesta Ptuj vse do 23. februarja 2024. Ob razstavi je bil objavljen tudi obsežen katalog letošnje edicije z vsemi prispelimi deli.

Foto: Stanka K. Letonja

Tradicionalna likovna nagrada, ki se odvija v času pusta v najstarejšem slovenskem mestu je do danes, v letih 2003, 2004 in nato od leta 2011 do letos privabila na Ptuj skoraj 1500 likovnikov iz Slovenije, Italije, Avstrije, Nemčije, Romunije, Hrvaške in drugod.

Nagrado organizirajo Kulturno umetniško društvo Art Stays, Mestna občina Ptuj in Javni zavod Ptuj in gre za največji likovni dogodek v okviru tradicionalne prireditve Kurentovanje.

Starejše novice