Na že nekaj let za javnost zaprtem gradu Borl v občini Cirkulane, ki je v lasti države, so se že pred tremi leti lotili prvih vzdrževalnih del, med drugim popravila strehe, živi so tudi načrti glede dokončne obnove in ureditve prirodoslovne zbirke.

Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori projektu za ohranjanje naravne in kulturne dediščine na porečju Drave, ki je del Programa upravljanja območij Natura 2000, kar neposredno zadeva tudi grad Borl.

Dvomilijonski projekt, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo, bo tako s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj sofinanciran v višini 1,6 milijona evrov, s strani Ministrstva za kulturo pa v vrednosti 400.000 evrov.

Po izvedenem javnem naročilu za izvedbo del in izbiro nadzornega organa, se bodo začela obnovitvena dela gradu Borl z zunanjo ureditvijo gradu ter postavitvijo prirodoslovne razstave, kar bo pomenilo prve korake k oživitvi dogajanju na gradu Borl.

Poleg črpanja kohezijskih sredstev pa sta Ministrstvo za kulturo v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo za sanacijo brežine, zidu in terase gradu Borl že namenili 1.408.940 evrov, kolikor je pogodbena vrednost omenjenih investicij. Prva dela bodo predvidoma zaključena do konca leta 2019.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Kulturna dedis… (nepreverjen)

rimska Petovia in ne samo "ruski gradovi"

Starejše novice