Kako med počitnicami poskrbeti za varnost otrok? Odmor od šole se začenja, s tem pa bodo ptujske ulice preplavili mladostniki - imajo na voljo dovolj počitniških dejavnosti?

Na osmi seji Varnostnega sosveta Mestne občine Ptuj so izpostavili, da se približuje čas, ko mora imeti mestno redarstvo in policija posebno skrb.

Konec šole zaznamujejo tudi praznovanja šolarjev in dijakov, ki lahko te dni prekomerno posežejo po substancah. 

Apel staršem

Temu primerno se na dogodke ob koncu šole pripravijo tudi redarji in policisti, ki bodo v naslednjih dneh še natančneje nadzorovali točke zbiranja mladih. 

Janez Merc, ki je na ptujski občini zadolžen za področje zaščite in reševanja, je prisotne ob nagovoru pozval, da se o dogajanju med počitnicami obvesti tudi starše, ki lahko nato svoje otroke usmerijo k nadzorovanim dejavnostim. 

»Ne moremo mimo nekih dogodkov, ki so se zgodili pred leti - tisto plavanje po ptujskem jezeru, pa še kakšna zadeva,« je nagovoril Merc in opozoril, da na pomen pristojnih služb. 

Starši, ki odgovornosti za napake otrok ne čutijo

Tatjana Vaupotič Zemljič, ravnateljica Osnovne šole Ljudski vrt, je izpostavila, da je najmanj težav pri otrocih do petega razreda. Te med poletnimi počitnicami največkrat popazijo stari starši. 

Težava se pojavi pri otrocih od petega razreda naprej. Zanje ne ostane več veliko interesnih dejavnosti, saj so te po navadi usmerjene proti mlajšim. Prav tako gre le za kakšno uro na dan, nato so mladostniki spet brez zaposlitve. 

Pri tem je Vaupotič Zemljič izpostavila predvsem vlogo staršev. 

»Mi danes imamo izkušnje, da niso problem otroci,« pravi Vaupotič Zemljič in nadaljuje »imamo generacijo staršev, ki lastne odgovornosti za napake pri svojih otrocih ne čutijo, vedno je kriv nekdo drug, nekdo, ki ni poskrbel - bodisi šola, bodisi vrtec, bodisi lokalna skupnost, ker jim ni nečesa omogočila,« je jasna ravnateljica. 

Ponovno zbiranje otrok v parku

Sergeja Puppis Freebairn, članica ptujskega varnostnega sosveta in mestna svetnica, je dodala, da prebivalci četrtne skupnosti Jezero ponovno opažajo zbiranje otrok, najstnikov v ptujskem mestnem parku. 

Gre za sicer kritično območje, ki je bilo kot mesto zbiranja nekaj časa posebno priljubljeno med mladostniki. 

»Prisoten je alkohol, zato je bila izražena prošnja s strani Osnovne šole Mladika, če bi lahko imeli kakšne obhode,« je nadaljevala Puppis Freebairn. 

Kam med počitnicami? 

Ptujski center interesnih dejavnosti tudi letos organizira počitniški program. Organizirajo tečaje, delavnice in aktivnosti za otroke in mladostnike. 

Tako se lahko otroci in mladostniki prijavijo na likovne delavnice, poletne ulične delavnice, celo tečaj vožnje s kolesom po pump tracku. 

Imajo vaši otroci rolerje? Lahko se udeležijo tečaja rolanja. Za bolj kreativne duše pa center interesnih dejavnosti organizira 'upcycling' in 'redizajn' oblačil. 

Lahko se udeležijo tudi tečaja nemščine, a ne le kakršnegakoli tečaja. Jezika se bodo učili kar preko glasbe. 

Med počitnicami bodo lahko tudi poslikavali tekstil, lončarili, se udeležili joge za otroke, plesali hip hop, oblikovali uporabne predmete. 

Celo italijanščine se bodo lahko učili, pa tudi skuhali kaj slastnega. Če bi otroci in mladostniki radi ustvarjali, se lahko udeležijo ustvarjanja grafita, makrameja, celo spoznavajo lahko navidezno resničnost. 

Od poletnega risanja in slikanja, do lego robotike, izdelovanja igračk za živali in poletne šole boksa - do vseh delavnic lahko dostopate na tej obarvani povezavi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice