Slika je simbolična.
Medtem ko na vrtovih že pridno raste zelenjava, marsikaterega vrtičkarja ob živce spravljajo polži, ki lezejo po pridelku. Kako jih odpraviti? To so nasveti.

Solata je pogosto tista zelenjava, v kateri se polži najraje skrijejo. Te majhne živalce so postale velika težava, ne samo na vrtovih, temveč veliko škode povzročajo tudi na njivah.

»V prejšnjih letih so težave povzročali veliki, rdeči polži. V zadnjih dveh letih pa so na prvo mesto stopili majhni, črni slinavci, tudi brez lupine,« pravi Miša Pušenjak, kmetijska svetovalka in specialistka za zelenjadarstvo.

S polži se tako vrtičkarji borijo skozi celo sezono pridelave. Enkratne rešitve ni, načinov borbe pa je več. 

Preprečevanje dostopa

Pušenjak svetuje, naj polžem poskušamo preprečiti dostop do njihove najljubše hrane, to so naše vrtnine in cvetlice.

»Težko se bodo prebili preko žagovine, kremenčevega peska, kamene ali apnene moke. S temi materiali obkrožimo gredice kakor obrambni zid.

Trak okoli gredic naj bo širok vsaj za debelino dlani, najbolje pa je, da imamo s temi materiali nasute kar vse poti in seveda tudi pot okoli vrta. Polži se ne bodo mogli prebiti čez, saj jih bo material dražil, zasluzili se bodo in izločali veliko sline,« še dodaja.

Strokovnjakinja pri tem svetuje tudi uporabo doma dostopnih sestavin. Ena izmed takšnih je kavna usedlina.

»Sama jo redno zbiram in uporabljam. Moram reči, da je zdaj, po dveh letih, razlika očitna.

Kave nikoli ne nasujte predebelo, ampak samo toliko, da prekriva zemljo. Ne sme se namreč zbiti v debelo, neprebojno lupino,« svetuje Pušenjak.

Uporaba pepela in zastirk

Polži prav tako ne marajo lesnega pepela. Na biotehniški šoli v Ljubljani so med poskusi ugotovili, da največjo neprehodno oviro predstavlja pepel bukve in hrasta. Nekoliko manj je učinkoval gabra.

Pri tem moramo paziti, da pepela ne nasujemo preveč, saj bo prišlo do zaviranja rasti.

Kot pravi Pušenjak, imajo tudi nekatere rastline dovolj močan vonj, da odvračajo polže.

»Uporabimo lahko bezgovo listje in poganjke, liste gozdne praproti, dele bele gorjušice, listje česna in čebule pa tudi cele dele plevelne rastline, ki ji rečemo vratič.

Tudi kapucinčki jim zelo smrdijo. Posejane jih lahko imamo na kompostu in polagamo njihove dele okoli naših vrtnin,« še dodaja strokovnjakinja.

Kje zasaditi rastline?

Cvetlice, ki smrdijo polžem sejemo na obrokih vrta. Med te rastline spadajo: grobeljnik, grenik, kalifornijski mak, statica, črnika, ognjič, kozmejka. Prav tako ne marajo česna, čebule, timijana in žajblja.

Vse zastirke je potrebno tudi redno obnavljati. V primeru slabega vremena lahko gredice zastremo s slamo, senom ali pokošeno hrano.

Pri tem bodimo pozorni, saj se pod to zelo radi skrijejo polži, zato lahko vmes nastavimo prej omenjene rastline.

Pobiranje polžev

Pobiranje polžev je po mnenju strokovnjakinje med vsemi ukrepi najučinkovitejši. Izvedljiv je sicer le kot obramba pred rdečimi polži, saj se majhni skrivajo v rastlinah.

»Polže pobiramo zelo zgodaj zjutraj, saj jih takrat najlažje in največ najdemo. Lahko jih nastavljamo tudi pasti. Prav gotovo jih bomo našli pod deskami.

Da se bodo še bolj gotovo zadrževali tam, jim lahko nastavimo narezana jabolka, ali rezine oziroma olupke krompirja, ki jih imajo polži zelo radi,« svetuje Pušenjak. 

Nekateri priporočajo tudi v pivo namočene krpe. Te položimo po vrtu in jih zgodaj zjutraj poberemo: »Žal naj povem, da nimajo vsega piva enako radi. Vem, da jim naš Union in Laško odgovarjata, nekatera cenena piva pa ne.« 

Gredice z ograjo

V tujini pogosto okoli gredic postavijo 30 centimetrov visoke ovire. Lahko so tudi pocinkani ali bakreni trakovi.

»Videla sem tudi že uporabljene stare žlebove. Ti dve kovini delujeta na polže kot elektrika, preko njih preprosto ne morejo,« dodaja kmetijska svetovalka in specialistka za zelenjadarstvo.

Veliko vrtičkarjev uporablja električne ograje. Gre za zelo nizke napetosti, pri tem morata biti žici v razmaku desetih centimetrov. 

Domači pripravki

»Tudi doma si lahko pripravimo pripravke, s katerimi preganjamo polže. Med njimi je sicer najpogosteje omenjen poparek iz polžev samih. Nabrane živali poparimo z vrelo vodo, z ohlajeno tekočino pa zalivamo ogrožene vrtnine,« nadaljuje sogovornica.

Naslednji domači pripravek je čaj, ki ga skuhamo iz listov in strokov česna in čebule. Prelijemo jih z vrelo vodo, počakamo, da se ohladi in razredčimo v razmerju 1:10.

Pripravki, ki jih je možno kupiti v trgovini, so prav tako učinkoviti.

»Vendar pozor! Ti pripravki niso nevarni samo za polže, temveč tudi za domače živali, mačke in pse, ki jim prav tako dišijo,« še dodaja. 

Pomoč narave

Tako kot vsi škodljivci, imajo tudi polži naravne škodljivce.

»Med njimi naj na prvem mestu omenim krastače in druge žabe. Zato je vodni motiv v bližini vrta zelo zaželen. Tudi ježi, ptice in kače se občasno lotijo mesnatih polžev,« še svetuje Pušenjak, kmetijska svetovalka in specialistka za zelenjadarstvo.

Starejše novice