Slika je simbolična.
Položnice za ogrevanje na Ptuju rastejo v nebo, stanovalci zapirajo radiatorje in vse to morda zaradi napake pri razpisu. Uveden je bil notranji nadzor.

Javne službe Ptuj so že lani razkrile, da se bo cena ogrevanja na Ptuju povišala s prvim dnem novega leta. Pojasnili so, da cene energentov nenadzorovano rastejo, cena zemeljskega plina se je v zadnjih mesecih zvišala za več kot sto odstotkov - višanje cen ogrevanja je bilo neizbežno. 

Nedavna rešitev javnih služb je bilo prilagajanje akontacije. Pojasnili so, da je slednje možno prilagajati, zato je direktor Alen Hodnik svetoval, da stanovalci to znižajo. 

Pojasnil je tudi, da javne službe omogočajo plačilo akontacij ali pozneje poračuna v daljšem časovnem obdobju. 

A nekaterih svetnikov ta delna rešitev ni zadovoljila

Temo ogrevanja je na 33. redni seji Mestne občine Ptuj, ki je bila 21. februarja, odprl mestni svetnik Alen Iljevec, sicer del liste Ptuj je naš. 

Izpostavil je predvsem pokanje v ceveh, do katerega po njegovem mnenju prihaja zaradi zapiranja radiatorjev. 

Mimo stroškov ogrevanje pa ni mogla niti mestna svetnica Sergeja Puppis Freebairn iz Liste Andreja Čuša. 

»Kot prvo je vprašanje, zakaj se je odstopilo od prvotnega razpisa, če bi se lahko zgolj izločilo ponudnika, ki je sam popravljal podatke,« je dejala Puppis Freebairn in dodaja, da bodo odprli tudi vprašanje, kako so ti razpisi sploh vodeni.

Razpis za dobavitelja zemeljskega plina je bil na Ptuju ponovljen dvakrat, prvi razpis pa je bil neveljaven zaradi razpisnih napak.

Cene so bile na prvem razpisu nižje. 

Puppis Freebairn je ostro dodala, če je bila napaka storjena s strani občinskega podjetja, torej Javnih služb Ptuj, »potem naj enkrat že nekdo odgovarja«. 

Pozvala k iskanju rešitve, a boljše, kot so jo predlagali na javnih službah 

Na seji je Puppis Freebairn pozvala k iskanju rešitve za skok cen na položnicah ogrevanja.

Rešitve glede prilagajanja akontacije in preložitve plačila se ji niso zdele primerne - po njenih besedah mora nova rešitev rezultirati v nižjih položnicah. 

»Če pa je treba iti v racionalizacijo, pa se naj gre v racionalizacijo. Racionalizacija podjetja pomeni tudi mogoče krčenje delovnih mest in tako dalje,« je zaključila. 

Notranji nadzor že v teku 

Posledično je nadzorni svet Javnih služb Ptuj na pobudo županje Nuške Gajšek že obravnaval problematiko dviga cen daljinskega ogrevanja in postopke, ki so povezani z omenjenimi podražitvami.

Vodstvu javnega podjetja so naložili nadzor opravljenih postopkov za dobavo zemeljskega plina v letu 2021 in pravilnosti izračuna cene.

Na Javnih službah Ptuj so za Ptujinfo razkrili, da je notranji nadzor za dobavo zemeljskega plina v letu 2021 in kontrola pravilnosti izračuna veljavne cene že v teku. 

Pa komentar Javnih služb Ptuj na očitke? »Očitke o napakah zavračamo,« so jasni. 

Notranji nadzor ne poteka le na temo problematike za dobavo zemeljskega plina, temveč je v teku tudi kontrola pravilnosti izračuna cene.

Na javnih službah so pojasnili, da se cena oblikuje v skladu s postopki, ki so predpisani s strani Agencije za energijo. Menijo, da je bila cena izračunana pravilno. 

Puppis Freebairn je na seji izpostavila vprašanje, zakaj se je odstopilo od prvotnega razpisa, če bi lahko zgolj izločili ponudnika, ki je oddal neveljavno ponudbo.

Na to vprašanje na javnih službah še niso želeli odgovoriti, a so odgovor posredovali občini. 

Sledi racionalizacija? 

Svetnica Puppis Freebairn je na seji omenila tudi racionalizacijo. Ob tem je izpostavila morebitno krčenje delovnih mest. 

»Če pa je treba iti v racionalizacijo, pa se naj gre v racionalizacijo. Racionalizacija podjetja pomeni tudi mogoče krčenje delovnih mest in tako dalje,« je bila jasna mestna svetnica. 

O morebitni racionalizaciji v kakršnikoli obliki smo povprašali tudi Javne službe Ptuj. Odgovor je bil skop, a so zapisali, da nobenih ukrepov ne izključujejo. 

»Ne izključujemo nobenih ukrepov, ki se bodo izkazala kot nujna, vendar je konkretno navajanje teh v tem trenutku preuranjeno,« so zaključili. 

Starejše novice