Slika je simbolična.
Hrvaška je z letošnjim letom vstopila v schengen, zapornice na mejah so se dvignile, prebivalci ob Gruškovju pa so zmotno verjeli, da bodo lahko mejo prečkali preprosteje.

Hrvaška je s prvim dnem letošnjega leta ob polnoči vstopila v schengensko območje. S tem so odpravili nadzor na meji s Slovenijo. 

Vstop Hrvaške v schengen sta takrat z dvigom zapornic na mejnem prehodu Obrežje in prižigom zelene luči na semaforju, ki dovoljuje prehod meje, simbolično oznanila pristojna ministra Slovenije in Hrvaške Sanja Ajanović Hovnik in Davor Božinović.

Z vstopom Hrvaške v schengensko območje se je spremenil režim prehajanja meje med državama. Na kopenski meji se je prenehala izvajati mejna kontrola, preko mejnih prehodov je omogočen prost pretok prometa.

Vsi potniki lahko mejo prestopijo kjer koli, še vedno pa morajo imeti s seboj veljavni osebni dokument.

Na Gruškovju preko meje le po avtocesti

Mejni prehod Gruškovje smo lahko v schengnu prečkali zgolj po avtocesti. Tisti, ki so mejo želeli prečkati po stari cesti, torej v izogib uporabi vinjete, so se odpravili na bližnje mejne prehode, na primer v Zavrč ali Leskovec. 

Tako so krajani zdaj, ob vstopu Hrvaške v schengen pričakovali, da bo prečkanje na Gruškovju mnogo lažje, da bo to možno tudi po stari cesti, torej brez vinjete. 

Na poslanko v državnem zboru Suzano Lep Šimenko, iz vrst stranke SDS, se je obrnilo več krajanov, ki so presenečeni nad dejstvom, da lahko mejo še zmeraj prečkajo le po avtocesti. 

Vzporedno je regionalna cesta, kjer bi bilo mejo mogoče prečkati brez vinjete, a je ta pred mejo z ovirami zaprta. Na hrvaški strani so prepreke že odstranili, na slovenski pa še zmeraj blokirajo cesto. Sicer gre za cesto, ki poteka skozi Žetale, natančneje most čez potok Maceljčica. 

Tako je poslanka Lep Šimenko podala pobudo vladi, da odstranijo tehnične ovire in uredijo prehod na Gruškovju po regionalni cesti. 

Direkcija bo pristopila k prevoznosti 

Na ministrstvu so poslanki pojasnili, da so bile ovire na območju preko Maceljčice postavljene, ko je promet na območju Gruškovja prevzela nova avtocesta. 

Ta državna cesta, ki je sicer zdaj neprevozna, pa je v domeni direkcije za infrastrukturo. 

»V sklopu obdobnih pregledov premostitvenih objektov v  letu 2022 tudi na predmetnem premostitvenem objektu preko Maceljčice izvedla redni pregled, v sklopu katerega je bilo ugotovljeno zelo slabo stanje objekta, katerega bi bilo treba pred potencialno uporabo obvezno obnoviti,« so odgovorili na ministrstvu. 

A na ministrstvu dodajajo, da bodo zdaj, ko je mejna kontrola ukinjena, izboljšane tudi možnosti, da se cestne povezave na tem območju uredijo tako, da bo vzpostavljeno končno stanje, ki bo skladno z zahtevami sodobnega urejanja in vodenja prometa. 

Aktivnosti mora prevzeti direkcija, na ministrstvu pa zagotavljajo, da bo ta aktivno pristopila k izvedbi vseh potrebnih nalog za zagotovitev prevoznosti te vzporedne ceste. 

Starejše novice