Združenje zdravstvenih zavodov je v ponedeljek ministrstvo za zdravje pozvalo k ponovnemu razmisleku.

Pozvalo je k razmisleku glede odloka, ki za pregled bolnikov odreja PCT pogoj. Odlok ne bi smel omejevati dostopa do zdravstvenih storitev, je sporočil direktor združenja Marjan Pintar. V mariborskem UKC bodo odlok dosledno upoštevali, v Zdravstvenem domu Ptuj pogojev ne bodo preverjali.

Po oceni združenja bi se lahko zaradi spoštovanja odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom še dodatno poslabšala dostopnost do zdravstvenih storitev, kar bi lahko vodilo v povečanje pritiska na urgentne centre in dežurne službe. Člani združenja so naklonjeni izvajanju triaže ob naročanju na pregled in ob vstopu v zdravstveni dom.

»Paradoksalno je, da se z zahtevo po pogoju PCT omejuje tudi dostopnost do cepljenja proti covidu-19, ki ga ves čas izpostavljamo kot nujni pogoj za normalno delovanje družbe in države,« je sporočil Pintar.

V Mariboru bodo dosledni, na Ptuju ne

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor bodo dosledno upoštevali odlok. Ob tem so pojasnili, da pojem 'nujna medicinska pomoč' ne opredeljuje le urgentnih stanj, pač pa tudi vse zdravstvene storitve, ki bi v primeru opustitve ali prestavitve na kasnejši termin lahko ogrozile ali poslabšale zdravstveno stanje bolnika. »V primeru kakršnega koli dvoma bomo dosledno ščitili zdravje bolnika,« so zapisali.

V Zdravstvenem domu Hrastnik bodo PCT pogoj preverjali na vhodu v zdravstveni dom, je za STA povedal direktor Gregor Pajić. Pogoj bo preverjala medicinska sestra, ki je že doslej sprejemala bolnike ob vstopu v zdravstveni dom. Tudi Pajić je izrazil pomislek, da bi se zaradi pogoja PCT nekateri raje odločali za obisk ambulante za nujno medicinsko pomoč, saj odlok predvideva, da za nujna stanja pogoj PCT ne bo zahtevan.

V Zdravstvenem domu Ptuj pa pogoja PCT ne bodo preverjali. Direktorica Metka Petek Uhan je za STA poudarila, da bolnikom dostop do zdravstvenih storitev ne nameravajo omejevati. Vsak uporabnik zdravstvenih storitev bo na vhodu v zdravstveni dom izpolnil vprašalnik o svojem zdravstvenem stanju. Bolnikom, za katere bodo ocenili, da so zdravi, bodo dovolili vstop v zdravstveni dom. Bolne ali take, ki bodo navedli, da so bili v rizičnem stiku, bodo pregledali v covidni ambulanti oziroma jih bodo napotili na test PCR.

Izpolnjevanje pogojev PCT bo po odloku obvezno od srede. Kot so pojasnili v kliničnem centru v  Mariboru, bo zavod plačal testiranje za bolnike ob obisku nujne medicinske pomoči, kamor sodi urgentni center, vseh urgentnih ambulant, vključno z ambulanto na psihiatriji, za onkološke paciente, bolnike na dializi, bolnike z zdravstveno diagnozo, zaradi katere cepljenje ni dovoljeno.

Predložitev testa prav tako ni potrebna za osebe, mlajše od 12 let, in oseb, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, so še dodali.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

kalman (nepreverjen)

Bravo tak je treba nedo se zajebavali z nami!!

Voznik (nepreverjen)

Je še nekaj pametnih in dobrih zdravnikov ki jim je cilj te pozdravit in ne ko nekaj politika pravi in narekuje ,sicer pa to bi morala urejat zdravstvo in ne politika saj oni niso niti pristojni za to.

In reply to by kalman (nepreverjen)

Bombek (nepreverjen)

Bravo za pogum..!

Starejše novice