Foto: Arhiv Haloške delovne brigade
Mladi v Halozah so se povezali, ustanovili Haloško delovno brigado, zavihali rokave ter polepšali svoj domač kraj. Krstna akcija jim je več kot uspela.

Haloško delovno brigado so mladi v Stopercah začeli snovati pred približno letom dni s predstavitvijo na Občini Majšperk, da so si zagotovili sredstva za izvedbo. Koncept so nato razvijali naprej in ga pripeljali vse do realizacije. 

Njihov namen je jasen. V prostovoljnem projektu želijo povezati krajane, predvsem mlade iz Stoperc, izbrati ustrezna delovišča, ki jih nato uredijo s svojimi rokami in znanjem.

»Želeli smo pustiti pečat in pokazati, da se da,« je povedal vodja brigade Sašo Kodrič. Pravi, da jim je s krstno izvedbo brigade to zagotovo uspelo. 

Foto: Romana Kamenšek

S krstno izvedbo brigade izredno zadovoljni 

»Izjemno zadovoljni smo,« je povedal Kodrič: »Pravzaprav smo presegli tako lastna kot tuja pričakovanja. In če je kdo dvomil v izvedbo, realizacijo akcije, je sedaj lahko pomirjen.« Kot pravi, so dokazali, da se da delati in narediti velike stvari z mlado ekipo zanesljivih prostovoljcev »in to je tudi sicer nekaj, po čem smo v Stopercah znani.«

»Takih ali drugačnih projektov se lotevamo složno in si vselej priskočimo na pomoč drug drugemu in to se nam zdi ena izmed pomembnejših lastnosti, ki jih premoremo in kar nas evidentira kot srčne in nesebične Haložanke in Haložane,« ponosno dodaja vodja akcije. 

Foto: Arhiv Haloške delovne brigade

Mladi od ranega jutra do teme urejali okolico

Akcija se je začela v četrtek, 9. septembra, z zborom udeležencev, predstavitvijo delovišč, ciljev brigade in z večerjo ter je trajala do nedelje. 

Vsak dan je bilo na deloviščih od 15 do 20 oseb, v vseh dneh pa je skupaj sodelovalo 35 prostovoljcev. Ti so začeli delovni dan s skupnim zajtrkom ob 7.30 zjutraj in ga zaključili, ko se je že močno stemnilo. 

Kot pravi Kodrič, so v povprečju delali devet ur dnevno. »Na tem mestu bi posebej izpostavil, da smo imeli tudi lastno kuharsko ekipo iz vrst mladih, ki je predhodno poskrbela za pripravo jedilnika in nabavo in nam pripravljala vse dnevne obroke,« dodaja. 

Delo so zaključili v nedeljo s krajšim uradnim delom, poročilom in kosilom. Na zaključku so se jim pridružili tudi županja Občine Majšperk Darinka Fakin, predsednik Krajevne skupnosti Stoperce Peter Kitak ter vodji podružnic Osnovne šole Majšperk - Stoperce in Ptujska Gora Milena Širec in Barbara Rajh.

Foto: Arhiv Haloške delovne brigade

Kako so izbrali, kaj v kraju je potrebno obnove?

»Vsem gospodinjstvom v Stopercah, predstavnikom društev, šoli, občini smo poslali dopise z razlago projekta in pozvali, da nam dajo povratno informacijo o potencialnih delih, ki bi jih lahko vključili v naš koncept,« pojasnjuje Kodrič. Nekatera dela so predvideli tudi sami, vsem pa je skupno, da je uporaba teh javna oziroma dostopna vsem. 

V sklopu zastavljenih delovišč so brigadirji uredili igrišče v Stopercah, ograjo na mostu do igrišča, igrala pri šoli Stoperce, igrala pri šoli Ptujska Gora, ograjo od »farofa« do cerkve v Stopercah, prireditveno ploščad v Stopercah.

Zaradi velikega števila potreb in pobud so se odločili, da bodo nekaj manjših del opravili še v naslednjih dneh. 

»Hitro smo ugotovili, da je dela v kraju in širše res veliko in da ga ne bo zmanjkalo, če bomo Haloško delovno brigado organizirali tudi v prihodnje,« dodaja vodja brigade.

Načrtne malenkost okrnili trenutni ukrepi, napovedujejo ponovitev akcije

»Prvotna ideja je bila, da bi vse skupaj naredili v obliki tabora, kar vključuje tudi prenočitev v šotorih na lokaciji tabora,« razlaga Kodrič. Zaradi veljavnih ukrepov in tudi zaradi nižjih temperatur ponoči so se odločili, da to idejo opustijo. Vsak prostovoljec je tako prišel na delo od doma. 

»Glede na letošnji uspeh akcije, ne dvomimo, da je ne bi naslednje leto ponovili, morda pa celo razširili,« zaključuje vodja akcije. 

Foto: Arhiv Haloške delovne brigade
Foto: Arhiv Haloške delovne brigade
Foto: Arhiv Haloške delovne brigade
Foto: Peter Kitak
Foto: Peter Kitak
Foto: Arhiv Haloške delovne brigade
Foto: Arhiv Haloške delovne brigade

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice