Pogled na Donačko goro in mrk (foto: Marko Vidovič, član Skupine za astronomijo Kasiopeja – IPA Regionalnega strokovnega kluba policistov Štajerska).
Ste tudi vi z začudenjem opazovali nočno nebo? Tako je Lunin mrk izgledal iz Cirkulan.

Danes ponoči, med 3.30 in 5.20, smo lahko bili priča izjemnemu astronomskemu pojavu. Na nebu je vladal popolni Lunin mrk, ki pa je bil v Sloveniji viden le kot delni Lunin mrk. 

Člani skupine za astronomijo Kasiopeja so opazovali ta pojav s Slatine v občini Cirkulane. Ob 5.15 so poglede usmerili proti Donački gori, kjer je nastala fotografija Luninega mrka, ko je Zemlja zakrila 85 odstotkov Lune, je zapisal Albin Gradišnik

Prvi so Lunin mrk opisali Babilonci

Gradišnik, sicer član skupine Kasiopeja, je zapisal, da človek že od prazgodovine opazuje zanimive pojave, tudi Lunine mrke. 

Mrk Lune so prvič opisali Babilonci. Ta je na nebu vladal v noči iz 19. marca na 20. marec 720 pred našim štetjem. Ta Lunin mrk pa je bil viden celo iz naših krajev, natančneje z današnjega Ptuja. 

Stari Babilonci pa so celo poznali Saroški cikel, s katerim se je dalo napovedati mrke. 

Še dolgo, dolgo ne bo podobnega mrka

Ta mrk pa je bil izjemen. Mrk, ki ga je bilo moč videti v noči na 16. maj, je imel relativno enako geometrijo Sonca, Zemlje in Lune

Ste ga zamudili, pa bi ga želeli videti? V koledarjih si označite leto 2040, saj bo še enkrat viden komaj čez slabih dvajset let. Naslednjič ga boste lahko opazovali 26. maja 2040. 

Sicer pa je ta mrk povezan s Sončnim mrkom, ki je bil viden 10. maja 2013, naslednjič pa bo viden 31. maja 2031. 

A priložnosti za opazovanje mrkov bo še več. Gradišnik pomirja, da bo v tem vmesnem ciklu, torej med 16. majem 2022 in 26. majem 2040 vidnih okoli 40 drugih Luninih in Sončnih mrkov, ki pa s tem, današnjim, niso povezani. 

Prvi takšen bo iz naših krajev viden čez slabo leto, 5. marca 2023. 

Starejše novice