Občina Videm si v Sloveniji deli neverjetno prvo mesto v prav posebni kategoriji.

Na predvečer Dneva državnosti so v občini Videm izobesili zastavo in s tem počastili kar tri pomembne praznike.

Zastava je bila izobešena v čast tridesetem rojstnem dnevu naše države, v počastitev 26. obletnice ustanovitve občine Videm in ob 14. prazniku občine, saj se v preteklosti to praznovanje ni obeleževalo vsako leto. 

A to ni navadna zastava. Plapolajoča velikanka, ki se nahaja v krožišču Tržec ob gramoznici in ob Podravski avtocesti je zares ogromna. Celo ena izmed dveh največjih v Sloveniji. 

Taka, kot je na Vidmu, je le še na Brezju

Društvo Heraldica Slovenica, heraldično, genealoško in veksilološko društvo, je združenje posameznikov, ki jih zanima slovensko grboslovje, zastavoslovje, rodoslovje, sfragistika, faleristika, onomastika, arhontologija, nobilistika, insigniologija in ikonologija. Vodijo pa tudi evidenco o največjih zastavah v Sloveniji. 

Tako se je nedavno na tem seznamu znašla tudi zastava na Vidmu, ki so prvo mesto deli z zastavo pri Baziliki Marije Pomagaj na Brezju. Sledijo zastave v Žalcu, Šenčurju, na Vrhniki, Žirovnici, v Ljubljani, Grosuplju, Žiriju in šele nato v Mariboru. 

Tako je videmska zastava celo večja od tiste na ljubljanskem in mariborskem gradu. Visoko na seznamu je pa tudi zastava v krožišču v Lovrencu na Dravskem polju na Kidričevem. 

Velikanka plapola na 25 metrih, tehta kar šest ton

Velika slovenska zastava plapola na drogu, ki je visok kar 25 metrov. Pritrjen je na dva betonska podstavka, ki sta vkopana v zemljo, katerih skupna masa znaša šest ton. Zastava je dolga kar 13 metrov in visoka šest metrov in pol. 

Steber so postavili v sredino krožišča v Tržcu. Tudi izbira lokacije pa je bila za odločevalce pomembna. 

»Gramoznica predstavlja mnoge izzive bodočega turizma v občini Videm,« za Ptujinfo pove Branko Marinič, župan Vidma. 

V bližini zastave so miza, klopi in koš za smeti, da si lahko mimoidoči tudi pobližje ogledajo velikanko na Vidmu. Prostor počivališča, kjer so mize in klopi, pa bodo izkoristili še za kakšno zanimivo atrakcijo z izvirno domačo vsebino, še doda Marinič. 

»Tudi miza in klopce so, pa koš za smeti, da si lahko mimoidoči pobližje ogledajo našo lepotico, ki ni samo največja, mnogi pravijo, da je tudi najlepša,« je ponosen župan. 

Starejše novice