Foto: Miloš Vujinović
Po desetletju truda ptujska urgenca naposled dobiva podobo, gradnja je v zaključni fazi.

Po tem, ko so lanskega marca položili temeljni kamen za ptujski urgentni center, se zdaj končujejo zunanja gradbena dela. 

Spomnimo. 7. februarja lani je takratni minister za zdravje Janez Poklukar podpisal pogodbo za izgradnjo ptujskega urgentnega centra z izbranim ponudnikom Medicoengineering. 

»Z izgradnjo urgentnega centra bodo omogočeni sodobni pogoji za izvajanje službe nujne medicinske pomoči.

Pacientom bo tako zagotovljena zdravstvena obravnava na enem mestu, bistveno pa se bodo izboljšale možnosti diagnostične in terapevtske obravnave,« so ob podpisu izpostavili na ministrstvu za zdravje.

Teodor Pevec, strokovni vodja ptujske bolnišnice, je na dan razkritja temeljnega kamna povedal, da v urgentnem centru pričakujejo približno 35 tisoč bolnikov letno.

Skupna ocenjena vrednost investicijskega projekta znaša več kot 6,5 milijona evrov.

Brez donatorjev Ptuj ne bi imel urgence

Da pa je sploh lahko prišlo do realizacije projekta ptujske urgence, pa so bili potrebni donatorji. Podjetja s Ptuja in okolice so namenila svoja sredstva, teh se je nabralo za več sto tisoč evrov, da so projekt sploh lahko zagnali. 

Med večjimi donatorji sta bila Perutnina Ptuj, v sklopu Taluma pa še več manjših podjetij in posameznikov. Marko Drobnič, predsednik uprave Taluma, je povedal, da so prav na dan prve lopate sredstva nakazali na račun ptujske bolnišnice. Gre za nekaj več kot 337 tisoč evrov. 

»Nismo tudi zadovoljni s tem, ker je to edini urgentni center, kjer smo morali prebivalci lokalnega okolja pomagati pri izgradnji,« je bil takrat kritičen Drobnič.

Razočaranje ob gradnji pa je bilo tudi dejstvo, da bo urgenca ostala brez enega nadstropja. A konec preteklega leta je ministrstvo za zdravje odobrilo gradnjo urgentnega centra z dodatnim nadstropjem, za kar so si v ptujski bolnišnici močno prizadevali.

Starejše novice