FOTO: Pigac.si
Kot smo danes že poročali, se je pričelo 58. Kurentovanje in s tem tudi 11-dnevno pustno rajanje.

Po včerajšnjem uspešnem skoku kurentov/korantov v peti letni čas, se danes s predajo oblasti Ptuj spreminja v etnografsko prestolnico pisanih barv.

Ob 11. uri se je s predajo županove oblasti 16. princu karnevala Alešu Goričanu, plemenitemu Maksimiljanu Gregoriču, ki bo skrbel za blagostanje v mestu v nadaljnjih dneh, pričel festival.

Ob tem je ptujski župan Miran Senčar obiskovalcem izrekel dobrodošlico in dodal, da se pričenja čas veselja in radosti, ki se ga tudi sam izjemno veseli, saj takoj po predaji oblasti pričenja s pustnim rajanjem. Princa karnevala je opozoril, da njegova naloga ne bo lahka in od njega na šaljiv način zahteval, da v času njegove vladavine občini ne povzroča dodatnih finančnih stroškov.

Na to se je odzival tudi sedanji nosilec ptujske oblasti Aleš Goričan in odvrnil: »Veseli me, da so se obiskovalci kljub slabemu vremenu zbrali v tako velikem številu ter s tem izkazali podporo vsem nastopajočim, ki ohranjajo in nadaljujejo bogato etnografsko kulturno dediščino festivala.«

Etno povorka ne glede na vreme

Po slavnostni predaji oblasti je sledila Etno povorka, ki je ne glede na vreme pritegnila kar 1400 obiskovalcev. Na štirih odrih je postopalo 30 skupin, v katerih je sodelovalo približno 1500 udeležencev, tako iz Slovenije kot tujine, in sicer Makedonije, Romunije, Avstrije, Hrvaške in Bolgarije.

Letošnja povorka ima še poseben pomen, saj je prva od vpisa obhodov ptujskih kurentov na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine. Poleg slovenskih nacionalnih glasnikov pomladi bodo z njimi po povorki hodili še trije tako imenovani kožuharji, ki so prav tako vpisani na UNESCO seznam. Njihova naloga je podobna nalogi kurentov: odganjanje zime ter priklic pomladi, dobre letine in vsega dobrega.

Poleg tega bo Etno povorka za 11 dni preobrazila Ptuj v veselo mesto, polno kulture, glasbe, veselja, pustnih norčij in zabave. Povorke so se udeležili tudi številni mladi upi, ki bodo v prihodnosti skrbeli za prenos tradicije na nadaljnje generacije, kar priča o tem, da se nam za prihodnost največjega slovenskega etnografskega praznika res ni treba bati.

Predsednik 58. Kurentovanja in podpredsednik FECC Branko Brumen je gostil tudi predsednika avstrijskih Krampusov, generalnega predstavnika FECCa za Avstrijo Christiana Lodra, ki je ob tej priložnosti izrazil veselje, da ptujsko Kurentovanje in skupina krampusi že dolga leta sodelujejo z izmenjavo skupin.

Poleg tega je gospod Brumen na šaljiv način dopolnil stari rek, ki opisuje današnje vremenske razmere: »'Če na svečnico sneži, zima daleč ni,' pravi rek, pomlad pa tudi ne«, je dodal predsednik 58. Kurentovanja. Njegova izjava se je že med povorko izkazala za resnično, saj je proti koncu povorke vse manj snežilo.

Več kot 300 litrov kurje obare

Na Mestnem trgu je po povorki obiskovalce zabavala skupina Rock’n’band, po povorki pa so se sodelujoči napotili v Karnevalsko dvorano, kjer bodo danes zvečer nastopali Severina, Nina Donelli, Ljubavnici in DJ Ney.

Lions klub Ptuj, ki že več let skrbi za dobrodelno noto Kurentovanja na Ptuju, je tudi letos organiziral tradicionalno dobrodelno obarjado, ki se je pričela že pred povorko pri Minoritskem samostanu. Letošnja obarjada je pritegnila več kot 3000 obiskovalcev, gostila 23 tekmovalnih skupin, skupaj so skuhale več kot 300 litrov kurje obare, izkupiček od prodaje, s katerim so več kot zadovoljni, pa je šel v dobrodelne namene.

Že jutri se pustno vzdušje in z njim program 58. Kurentovanja nadaljuje. Dopoldne imamo čas za počitek po zabavni noči v Karnevalski dvorani, popoldne, natančneje ob 17. uri pa sledi prva predstavitev etnografskih likov na Mestnem trgu: Jutri bomo lahko podrobneje spoznali pokače, ruso in kurente/korante.

FOTO: Pigac.si

 

FOTO: Pigac.si

Starejše novice