V četrtek bodo začeli prazniti Ptujsko jezero, da bodo lahko sanirali naklonske površine asfaltne obloge brežin.

Na območju Ptujskega jezera, torej akumulacijskega bazena za hidroelektrarno Formin, se je na večjih površinah poškodovala asfaltna obloga brežin.

V družbi Dravske elektrarne Maribor so zato pristopili k izdelavi projektne dokumentacije za sanacijo tistih območij, kjer je že prišlo do razslojitve asfalta, torej na levem delu brežine.

»Sanacija z brizganim betonom se bo izvedla na petih lokacijah in v skupni dolžini približno sto metrov. Saniran bo pas širine približno 6,5 metra, kar skupaj znese približno 650 kvadratnih metrov površine,« so pojasnili v Dravskih elektrarnah Maribor.

Sanacija bo trajala nekaj dni

Da bo omenjeni postopek sploh mogoče izvesti, bo potrebno znižanje vodostaja jezera v času izvedbe del za približno dva metra. S praznjenjem bodo v skladu z zahtevami pristojnih organov začeli v četrtek.

Praznjenje bo potekalo s hitrostjo približno 20 centimetrov na uro, torej bo skupaj trajalo približno deset ur.

V petek zjutraj bodo začeli izvajati sanacijo, predvidoma jo bodo zaključili do 4. septembra. Takoj zatem bodo Ptujsko jezero pričeli ponovno polniti do običajne višine.

Moč oblog brežin je ponekod le še polovična

V Dravskih elektrarnah Maribor so razložili: »Na levem in desnem bregu je prišlo do premikov oblog, na nekaterih mestih pa do razslojitve. Navedeno je posledica izrazitega delovanja vetrov, kar pospešuje poškodovanost oblog. Glede na to, da so nekateri deli razslojeni, je mogoče sklepati, da je moč oblog, ki služijo kot tesnilna plast jezera, na najbolj izpostavljenih območjih zgolj polovična.«

Ptujsko jezero je največje slovensko umetno jezero. V dolžino meri dobrih sedem kilometrov, v najširšem delu je široko dober kilometer. Obsega okoli 346 hektarjev vodnih površin. Globina jezera znaša do 12 metrov, volumen jezera je 20 milijonov kubičnih metrov. Ptujsko jezero je nastalo z zajezitvijo reke Drave pod Ptujem leta 1978.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice