Ste vedeli, da so ob borlskem gradu rasle vrtnice? Haloški grad je obdan z zdravilnimi rastlinami, pa jih sploh poznate?

Društvo za oživitev gradu Borl je prostovoljno združenje, ki povezuje vse, ki želijo prispevati z razvoju aktivnosti na gradu. 

So med zaslužnimi za ponovno postavitev pozabljenega haloškega gradu med projekte vlade, namen društva pa je od začetka enak - gradu Borl povrniti življenje in dostojanstvo. 

Za borlskim gradom je dolga, žalostna zgodovina propadanja. Nedavno je prišlo do premikov. Ministrstvo za kulturo je v sodelovanju z ministrstvom za okolje in prostor v delu gradu Borl v Dolanah uredilo tako imenovani Interpretacijski center Drave.

V ta namen so uredili severovzhodni ali A trakt gradu v pritličju in nadstropju ter severozahodni ali B trakt gradu, prav tako v pritličju in nadstropju.

Borlski zvarki za vse ljubitelje narave, zelišč in naravnega vrtnarjenja

Letošnjega maja pa so se v Cirkulanah zbrali ljubitelji narave, zelišč in naravnega vrtnarjenja. 18. maja je namreč potekala ustanovna seja nove sekcije Društva za oživitev gradu Borl, ki so jo poimenovali Borlski zvarki. 

Prve aktivnosti so že za njimi, namen sekcije pa je osveščanje in promocija naravnega zeliščarstva in vrtnarjenja v Halozah. 

Skupaj bodo spoznavali in nabirali zdravilne rastline, izmenjevali si bodo izkušnje o uporabi zdravilnih zelišč, terminih nabiranja in shranjevanja, organizirali bodo obiskovanje vrtov, parkov in drugih zanimivih krajev ali dejavnosti, organizirali bodo delavnice in predavanja s področja zeliščarstva, ekološkega vrtnarjenja in samooskrbe. 

Organizirajo redna mesečna srečanja, ki bodo praviloma potekala vsaki prvi torek v mesecu, opravili pa so že prvi terenski ogled. V četrtek, 16. junija, so obiskali dvorec Ristovec v Brstju pri Ptuju, kjer je novi lastnik, ki je obenem tudi botanik, Ignac Janžekovič, predstavil vrt, ki ga ureja ob dvorcu. 

V sekcijo se lahko včlani prav vsak, ki mu je tematika blizu. 

Ob grajskem stolpu terapevtsko - zeliščni vrt

Sonja Golc, predsednica društva, pa je za Ptujinfo razkrila še, da se je pred leti v društvu oblikovala ideja, da na terasi ob grajskem stolpu uredijo terapevtsko - zeliščni vrt. 

Želijo obuditi rastline, ki so na tem mestu že bile. Tukaj je rastel pušpan, različne vrste vrtnic, zelišča - prav to želijo na gradu ponovno obuditi. 

Teraso ob stolpu bi tako uredili v prijeten prostor za druženje ali posedanje, saj je bila prav ta terasa ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja priljubljeno zbirališče članov družine Wurmbrand - Kübeck

Ste vedeli, da je bila z vrtnicami bogato zasajena prav ta terasa? Posamezne vrtnice so bile zasajene tudi po parku, društvo pa je nedavno prejelo fotografijo vrtnice, ki je bila vzgojena iz podtaknjenca vrtnice iz borlskega parka. 

Društvo si želi, da bi prav te vrtnice ponovno rastle na Borlu, tam, kamor spadajo. Ste si tudi vi naredili podtaknjence teh vrtnic? V društvu bi bili izjemno veseli podtaknjenca, ki bi predstavljal začetek zasaditve terase. 

Starejše novice