Podpis pogodbe o predaji fotografij med Stojanom Kerblerjem in Nuško Gajšek, županjo Ptuja.
Portreti vsakdanjih ljudi, v tovarnah, med delom, s ptujskih ulic, s Haloz. V svoj objektiv je ujel trenutke 'malega človeka'. Fotografije izjemnega pomena je danes daroval ptujski občini.

Stojan Kerbler je izjemni fotograf, ki je močno vezan na ta delček Slovenije. Na Ptuj, na Haloze, Kidričevo. Je eden najpomembnejših slovenskih fotografov, častni občan ptujske občine in prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo na področju fotografije. 

Njegov obširni opus ni prepoznan le v Sloveniji, je obenem eden pomembnejših ustvarjalec na območju bivše Jugoslavije. 

Ob koncu študija se je zaposlil v Tovarni glinice in aluminija v Kidričevem, kar je močno zaznamovalo njegov opus. Takrat se je iz Ljubljane, kjer je študiral, preselil nazaj na domačo Ptujsko Goro. Tovarniška fotografija je pomemben del Kerblerjevega opusa, saj je dokumentiral osebe, stroje, delo v tovarni. 

Haložani, kurenti, koline ... 

Tisto, po čemer Kerblerja prepozna tudi laik, pa so pronicljivi fotografski portreti. Črno-bela fotografija, pogled v kamero, neizumetničeni trenutki. 

Del opusa predstavljajo koline, pravi vaški praznik, brez olepšav je v svoj objektiv lovil pristne trenutke tovrstnih dogodkov. 

Pa Haložani, morda del opusa, po katerem je Kerbler najbolj znan. Dokumentiral je življenje v tem gričevnatem delu Slovenije. Fotografije Kerblerja nimajo le estetske vrednosti. So dokument svojega časa. Del opusa predstavljajo tudi fotografije Ptujčanov in Ptujčank, hipno ujetih obrazov. 

V svoj objektiv je lovil tudi poganske demone, kurente, korante, pa skrite kotičke Ptuja, kamor še danes zaidejo le redki. 

Kar 1650 fotografij v last ptujske občine 

Stojan Kerbler je danes kar 1650 svojih fotografij daroval Mestni občini Ptuj. Neprecenljiva vrednost za občino in okoliš bo romala v Kabinet Stojana Kerblerja na Prešernovo 29, kjer je sedež Galerije mesta Ptuj

Tam bo na stalni razstavi na ogled 160 fotografij, druge pa bodo raziskovalcem Kerblerjevega opusa na voljo kot študijsko gradivo. 

Talum iz Kidričevega pa v tej zgodbi dodaja še svoj delček donatorskih sredstev, ki bodo pomagala urediti sobe Stojana Kerblerja. 

»Mislim, da po vsem tem, kar je naš častni občan temu mestu dal, je prav, da to mestu tudi nekaj vrne,« je županja Nuška Gajšek napovedala odprtje razstavnega prostora Kerblerjevih fotografij. 

Stojan Kerbler pa se je svoja dela odločil predati Ptuju. A zakaj ravno to mesto? »Vse te slike so dejansko nastale v tem okolju,« je pojasnil fotograf. 

»Marsikateri Ptujčan, ki misli, da je meščan, pa je na Ptuju deset, petnajst let, se teh slik sramuje. Ampak ne gre za revščino v Halozah. Gre za način življenja in smo dejansko vsi tako živeli,« je pred podpisom pogodbe o predaji fotografij razložil Kerbler. 

»Ni važno, da si iz Haloz, si lahko iz čisto drugega konca sveta, pa se spominjaš - ali svoje preteklosti, ali svojega izvora,« je še dodal. 

Od občine je v zahvalo prejel cepič najstarejše trte.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice