Kdo je ustrelil Vilmo? (foto: osebni arhiv)
Mariborčan se boji za svoje preostale živali, ki so v sožitju živele z ubito 'domačo' vrano.

Znani in priljubljeni mariborski reševalec na motorju Branko Kozar iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor je še vedno v šoku, kajti konec tedna se je soočil z žalostnim dogodkom. 

Njegovo vrano Vilmo, ki je bila družinska članica in prava atrakcija, so ustrelili na domačem dvorišču.

»Danes smo se poslovili od naše vrane Vilme ... Na dvorišču hiše jo je čez ograjo, proti hiši, ustrelil lovec, sodeč po oblačilih in puško na rami. Nisem ga uspel ustaviti, ker smo po streljanju umirjali ostale živali in zapirali pse. Seveda, sem nato poklical policijo zaradi suma kaznivega dejanja. Pohvala policistoma, ki sta korektno, z veliko truda opravila ogled in poizvedovanja. Strelca še nismo identificirali,« pripoveduje Kozar.

Vrana Vilma je mrtva, ustrelil naj bi jo lovec (foto: osebni arhiv).

Kdo je kriv za smrt Vilme?

Pravi, da je doslej pustil lovce pri miru, da so opravljali svoje delo, čeprav so večkrat hodili čez njegovo parcelo. 

»Sedaj jih javno pozivam in opozarjam, da se izognejo mojemu vidnemu polju, da ne bodo kamenjani ...  Pa naj stane, kar more. Dokler lovske družine Košaki, Malečnik in Celestrina ne počistijo v svojih vrstah takšnih amoralnih osebkov, bodo na zelo slabem glasu. Ni izgovora! Streljanje proti hiši čez ograjo, na trenutno prepovedano vrsto za ulov, zapustitev kraja, povzročanje splošne nevarnosti, ker smo bili zunaj na terasi hiše. Upam, da osebek za vedno izgubi pravico do strelnega orožja,« pričakuje Kozar, pri čemer pa dodaja, da si še zdaleč ne želi vojne proti lovskim družinam v svoji bližini. 

»Zato se z njimi diplomatsko dogovarjam za pomoč pri iskanju krivca, tako da zaenkrat ostanimo pri neznanem storilcu, s puško na rami,« še dodaja.

Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv

Lovci z odzivom na družbenih omrežjih: Zelo smo prizadeti

Na družbenih omrežjih se je na to temo razvila burna razprava, v katero se je vključil tudi Kristjan Stergar, namestnik starešine, vodja Lovno gospodarske enote Malečnik.

Med drugim je zapisal, da je odlov na sivo vrano zaradi škod, ki jih povzroča na posevkih pa tudi mali divjadi, podaljšan do 31. maja.

»Vsekakor smo lovci Lovske družine Malečnik - Košaki, ki s polno odgovornostjo izvajamo vse od ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano določene in v lovni načrt zapisane, lovno gojitvene naloge in ukrepe, zelo prizadeti in verjamemo, da ljudje kar vsevprek ne nasedajo lažnim in nepreverjenim obtožbam občanov, ki svoje čustvene travme brezobzirno zvalijo na ramena najpriročnejših krivcev,« je še med drugim zapisal Stergar.

Foto: osebni arhiv

Siva vrana je precej inteligentna ptica, zaradi svoje prilagodljivosti pa je zelo uspešna vrsta. Izkoristila je različne antropogene strukture - od smetišč, na katerih se hrani, do daljnovodov, na katerih počiva in namešča svoja gnezda.

Sivo vrano lahko v Sloveniji vidimo vse leto in jo zato uvrščamo med stalne vrste.

Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

ANNET (nepreverjen)

LOVSKO DRUŠTVO JE SPET POKAZALO, da ne prizna, ali se dela nevedno, da ima med seboj take, ki streljajo iz užitka, na vse živali, žalostno, namesto, da bi obsodilo in zagotovilo, da bodo krivca našli, če je med njihovimi kolegi.in s tem vsaj malo prestrašili svojega kolega in pomirili človeka, ki se žrtvuje svoje življenje, s hitro vožnjo , do ponesrečenca---.žalostno .....

Starejše novice