Slika je simbolična.
Večina trgatev je že mimo, v hladnem vremenu in slani bo grozdje trgalo le še malo vinogradnikov. Letošnje leto je bilo za vinogradnike ponovno zelo zahtevno.

O letošnji letini smo povprašali Mateja Reberniška, strokovnjaka za vinogradništvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Ptuj. Povedal je, da so vinarji tudi letos podlegli vremenu, ki je močno vplivalo na pridelek. 

»Najprej smo se soočali s spomladansko pozebo, katera je terjala davek na zgodnjih sortah in na toplejših vinogradniških legah, kjer trta bolj zgodaj odganja. Nato je trta pozneje zacvetela in hitro odcvetela. Iz spomladi na poletje je nastopila suša, posebej v mesecu juniju, ko je v povprečju vsega meseca v okolici Ptuja bilo le 20 litrov padavin na kvadratni meter,« je povedal Rebernišek. 

Trta je letos tako preživela več stresnih obdobij, ki pa so negativni vplivali na rastlino in pridelek. Tako Rebernišek za Ptujinfo pove, da je letos v vinogradih moč opaziti porast bolezni Esca, kar je kap vinske trte. Opazili pa so tudi obolenje z zlato trsno rumenico, bolezen, ki jo prenaša Ameriški škržatek. 

Pozeba je tako gotovo terjala svoj davek tudi na trti. Rebernišek izpostavi problem zimskega reza, pri katerem je težko nastaviti optimalno gojitveno obliko. Težava je tudi dež, zaradi katerega vinogradniki ne morejo opraviti trgatve poznih sort v optimalnem času. 

Rumeni muškat našega območja letos vrhunske kakovosti 

V začetku leta je bila sorta rumeni muškat med največjimi oškodovanci med vinskimi sortami. Razlog za tem je bila predvsem pozeba, ki je rumeni muškat močno prizadela. 

A pri trgatvi je vinarje rumenega muškata pričakalo dobro presenečenje. Matej Rebernišek je za Ptujinfo povedal, da je letos rumeni muškat dosegal take sladkorje, kot jih pri nas že dolgo ne beležimo. 

»Letos so tako vinogradniki imeli priložnost, da ga prijavijo tudi pod vrhunsko kakovost, saj je sladkor v večini presegel 84 gostote. Seveda, se ta kvaliteta odraža na spomladanski pozebi, ki je zreducirala pridelek,« še doda Rebernišek. 

Več bo vina z višjimi alkoholi, težko bo pripraviti manj alkoholno svežo zvrst

Letos bomo na Ptujskem pili bolj alkoholna vina, saj so bili sladkorji pri večini sort, ne le pri rumenem muškatu, nad povprečjem. To pomeni, da lahko letos pričakujemo bolj alkoholna vina. 

Potrošniki se ponavadi raje odločajo za manj alkoholna vina, kar pa bo letos težje izvedljivo za vinarje. 

»Po drugi strani pa je velik potencial za pridelavo buteljčnih sortnih vin, saj imamo visoke alkohole, zadostne vsebnosti skupnih kislin in primerno nizke pH vrednosti. Vsi ti pogoji nakazujejo potencial za zorjenje vin,« še doda specialist za vinogradništvo Rebernišek. 

Starejše novice