Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Mestna občina Ptuj je med 212 slovenskimi občinami zasedla 6. mesto na področju gospodarstva. Kot pravijo, to dokazuje, da je podjetniška klima v občini ugodna. A pri prostorskem razvoju se soočajo z izzivi na državnem nivoju.

Iz ptujske občine so sporočili, da je Mestna občina Ptuj prejela Zlati ISSO certifikat razvojne odličnosti za leto 2024. 

Izhodišče za podelitev certifikata je Indeks ISSO, ki je sestavljen iz večjega števila kazalnikov, izvedenih iz statističnih, finančnih in gospodarskih podatkov o občini. Med te spada število podjetij, dodana vrednost, indeks hitro rastočih podjetij, nastajanje novih podjetij, rast prihodka, odhodki za spodbujanje malega gospodarstva.

Meri doseženo stopnjo razvitosti občine.

Mestna občina Ptuj: »Podjetniška klima je ugodna in kaže, da je naša občina zanimiva za podjetnike«

Indeks ISSO, na podlagi katerega se je Mestna občina Ptuj uvrstila na 6. mesto, kaže podjetniško dinamiko v občini in relativno moč gospodarstva. 

»Podjetniška klima je ugodna in kaže, da je naša občina zanimiva za podjetnike,« sporočajo iz občine. 

»V Mestni občini Ptuj se bomo tudi v prihodnje trudili ustvarjati okolje, ki bo privlačno potencialnim investitorjem, saj se zavedamo, da bomo lahko le tako gradili nadaljnji gospodarski razvoj občine in da so prav podjetja tista, ki so eden od nosilcev tega razvoja,« dodajajo. 

Izpostavljajo, da se bodo še naprej trudili privabljati večje investitorje in spodbujati gospodarsko dejavnost v poslovnih in industrijskih conah, velik poudarek bodo dali tudi razvoju podjetništva in turizma v starem mestnem jedru. 

»Vseskozi sodelujemo z lokalnim gospodarstvom, povezujemo se z Manager klubom Ptuj, izvajamo terenske obiske, zato da imamo sliko stanja na terenu in da sprotno identificiramo, kje so težave, predvsem pa, kje so možne rešitve in kaj je tisto, kar lahko s skupnimi prizadevanji v čim krajšem času realiziramo,« so še povedali.

Znižali komunalni prispevek

Mestni občini Ptuj dodajajo, da so na podlagi številnih povpraševanj gospodarstvenikov in gospodarske dinamike, kar nenazadnje izkazujejo rezultati Indeks ISSO, pristopili naproti izkazanim potrebam. 

»Med drugim tudi tako, da smo znižali komunalni prispevek, s čimer smo se približali vsem tistim, ki želijo vlagati v gospodarske cone,« razlagajo na občini: »Verjamemo, da gre za pomemben korak, ki bo prinesel nova delovna mesta in nove poslovne priložnosti.« 

Predlagali več sprememb občinskih prostorskih načrtov

Omogočiti želijo intenziven prostorski razvoj z željo krepitve gospodarstva. »Poudarjamo, da so gospodarske cone pljuča vsake občine in da lahko z njimi na polno zadihamo,« pravijo in dodajajo, da so predlagali kar nekaj sprememb občinskih prostorskih načrtov. 

Pri slednjem pa se občina srečuje z nemalo izzivi in preprekami na strani nosilcev urejanja prostora na državnem nivoju: »Tog, rigidni sistem nam onemogoča hitro sprejemanje aktov, prilagajanje potrebam in povpraševanju.«

Kot pravijo, se bodo ne glede na dolgotrajne postopke, na togost in neprilagodljivost, še naprej trudili »najti skupni jezik z vsemi deležniki in s ključnimi strateškimi usmeritvami podpreti, predvsem pa okrepiti gospodarski razvoj Mestne občine Ptuj.«

Komentarji (4)

Jožica Fergazer (ni preverjeno)

Koga farbate?

pr prlek (ni preverjeno)

Tebe ! Mestni občini Ptuj neuporaben certifikat beri papir razvojne odličnosti.

In reply to by Jožica Fergazer (ni preverjeno)

Xoxo (ni preverjeno)

Pa kako vas ni sram, da objavljate ta članek. Če bi bil Ptuj zanimiv za podjetnike, potem se sprašujem kje so???? V zadnjih 20 letih lahko na prste ene roke naštejem firme katere so se na Ptuju ustanovila in ostala. Zabluzili ste s temi trgovskimi centri- Ptuj potrebuje proizvodnjo-in nova delovna mesta. 25% mladih dela že v Avstriji in ne želijo več delat na Ptuju.

bisabre

Zanimivo. Sprašujem se, kdo podeljuje certifikate razvojne odličnosti? Po zadnjih statističnih ugotovitvah je občina znova med manj razvitimi v Sloveniji. Kako je lahko potem zanimiva za podjetnike? V Staršah Harwy Norman gradi velik logistični center. Lahko kdo pove, katera podjetja so investirala v infrastrukturi in koliko delavcev so zaposlila v zadnjem desetletju na Ptuju? Očitno županja "investira" le v svoje strankine kadre. CERO Gajke npr. zaposluje, ob okoli 120 zaposlenih, kar 2 direktorja. Še TALUM ima le enega predsednika uprave. Seveda na strani javnega podjetja ne boste našli podatka, katero področje pokrivata, kaj so njune zadolžitve. Si tako predstavlja razvojno naravnano mesto? Kako naj vanj privabi več ljudi, ki bi si tukaj ustvarili tudi dom in s tem povečali glavarino, ki je za občino primarni vir dohodka, če mestna oblast ni sposobna razviti prave strategije in ne premore znanja? Edino, kar ji gre dobro od rok, so naročila in plačila različnih študij. Običajno izbranim izvajalcem.

Starejše novice