Maja se je na Ptujskem gradu dimilo. Prihiteli so gasilci, a na srečo ognja niso našli. Kaj pa, če bi ga?

Konec maja so bili gasilci klicani na nočno intervencijo, saj je bil na strehi Ptujskega gradu opažen dim. Na lokacijo je prihitelo pet gasilskih vozil in dvajset gasilcev. A ognja, na srečo, ni bilo. 

Dogodek je bil le sol na rano, a kdo bo odgovarjal?

Aleksander Lorenčič, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož, pa je za tem opozoril, da naj ta dogodek služi kot opomin. Grajski kompleks ne premore niti enega požarnega hidranta. 

»Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož na to problematiko redno opozarja. Pristojne smo ponovno obvestili in pozvali, da se o požarni varnosti na Ptujskem gradu ponovno razpravlja in skuša najti rešitev,« je takrat za Ptujinfo povedal Lorenčič. 

Na Mestni občini Ptuj so takrat potrdili, da sodelujejo pri iskanju rešitve in pridobivajo mnenja institucij. 

Pojasnjujejo, da so s strani Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje pridobili mnenje, da je za zagotovitev hidrantov na Ptujskem gradu odgovoren lastnik objekta, torej država.

S tem je seznanjeno tudi ministrstvo za kulturo. 

»Mestna občina Ptuj je zagotovila vse po veljavni zakonodaji, to je izgradnja primarnega omrežja, infrastruktura na zemljišču lastnika pa je v pristojnosti graditelja priključka,« so po dogodku povedali na občini.

Ministrstvo meni, da za Ptujski grad  ni nevarnosti požara

Občina bi morala torej financirati hidrante, ki stanejo približno dva tisoč evrov na kos. Težava nastane pri financiranju omrežja, ki je ocenjeno na 156 tisoč evrov.

Ta strošek bi naj padel na lastnika objekta, torej državo. Za projekt bi pri tem bilo zadolženo ministrstvo za kulturo. 

Za pojasnilo smo povprašali tudi dotično ministrstvo, kjer so za Ptujinfo potrdili, da Mestna občina Ptuj že nekaj let zahteva, da ministrstvo sofinancira hidrantno omrežje do gradu.

A dodajajo, da so pridobili mnenje državnega odvetništva, ki pravi, da ne bi šlo za izgradnjo hidranta zaradi zagotovitve požarne varnosti, saj gre za obstoječ objekt s predpisanim dovoljenjem za uporabo.

Tega ne morejo financirati tudi zato, ker iz dostopnih uradnih dokumentov ne izhaja, da bi obstajala požarna nevarnost za Ptujski grad. 

Obenem dodajajo, da ne obstaja odločba za ugotavljanje požarne varnosti pristojnega inšpekcijskega organa, da grad ni požarno varen. 

»Na podlagi predloženega znanega in ugotovljenega menimo, da mora občinska javna služba zagotoviti zadostno oskrbo s pitno vodo za objekte, na območju Mestne občine Ptuj, to pomeni tudi za objekt Ptujski grad,« je bilo mnenje Valerije Vele, višje državne odvetnice.

Gre torej za mnenje državnega odvetništva, iz katerega izhaja, da mora občina najprej poskrbeti za obnovo vodovodnega sistema in le nato lahko stečejo nadaljnji pogovori glede sofinanciranja ministrstva. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice