Mladi trije upi poskrbijo za prijetno in varno jadralno izkušnjo

Skippero je spletna platforma, ki rekreativnim jadralcem omogoča, da izberejo skiperja, čas in cilj potovanja. Ekipa treh mladih fantov, ki so pravkar tudi uspešno maturirali na ptujski gimnaziji, pa jim organizira drugačen in pustolovski način preživljanja prostega časa na jadrnici. Ljudem, ki si želijo jadrati, vendar nimajo dovolj izkušenj, tako pomagajo najti profesionalnega kapitana, ki poskrbi za prijetno in varno jadralno izkušnjo.

Kdo so Vito, Anže in Nejc

Idejni vodja ekipe je Vito Ljubec, ki dobro pozna vse slasti in tudi pasti jadranja, saj je z družino poletja preživljal na jadrnici. Zraven športa ga zelo zanima programiranje spletnih strani in področje elektrotehnike. Prav slednje ga je spodbudilo k vpisu na elektrotehniško fakulteto v Ljubljani.

Pri dijaškem podjetniškem projektu sodelujeta še njegova prijatelja in nekdanja sošolca Nejc Ekart in Anže Vedlin. Tudi Nejc se v prostem času veliko ukvarja s športom, rad bere in ker ga zanima ekonomija, bo oktobra svojo študijsko pot začel na ekonomski fakulteti v Ljubljani. Njegov študijski kolega bo tudi Anže, ki zraven športa še igra klavir.  

Od Ustvarjalnika do oživitve ideje

»Ko smo s prijatelji želeli na jadranje, smo imeli težavo najti dobrega skiperja. Bili smo še premladi in nihče ni imel izpita, imeli pa smo tudi premalo izkušenj, da bi odpluli sami,« pove Vito. In v tem je prepoznal poslovno priložnost, saj je opazil, da obstajajo čarterska podjetja, pri katerih lahko najameš jadrnico, ne ponudijo pa izkušenih kapitanov. Prav tako se mu zdi zelo pomembno, da veš, kakšna je ta oseba, saj z njo preživiš veliko časa, z jadrnice pa ne moreš kar tako pobegniti, še dodaja.

Njihova ideja je sprva zaživela v šolskih prostorih v okviru projekta Ustvarjalnik, ki mladim omogoča preboj v neusmiljeni svet podjetništva. S to idejo so se udeležili Ustvarjalnikovega start up vikenda v Slovenskih Konjicah. Tam pa so pod vodstvom Ustvarjalnikovih mentorjev nadalje razvijali in promovirali svojo idejo ter na koncu prepričali šestčlansko komisijo podjetnikov in dobili nagrado NAJ IZVEDLJIVA IDEJA. Več kot prepričljivi so bili tudi na Ustvarjalnikovi zaključni konferenci za naj mladinski startup 2017, na kateri so mednarodni komisiji vlagateljev predstavili svoje uspehe in dosegli drugo mesto.

Podjetniški projekt, ki so ga morali zaradi mature za nekaj časa opustiti, je tako zaživel tudi z vzpostavitvijo spletne strani, ki jo bodo v kratkem osvežili. Po končani maturi so si zasluženo vzeli mesec dni časa, da si naberejo novih moči in zadihajo s polnimi pljuči, zdaj pa spet vse moči usmerjajo v Skippero in njegovo promocijo.

Cilji

Želijo si, da bi se do leta 2020 povezali z vsemi marinami na Jadranu in bi jadralci preko njihove spletne strani prišli do izkušenih skiperjev. Trenutno ponujajo že osem izkušenih skiperjev z vsemi potrebnimi dovoljenji in certifikati. Vito pravi, da se spogledujejo tudi z idejo, da bi na jadrnicah organizirali teambuldinge, saj bi se lahko ekipa na teh pičlih desetih kvadratnih metrih med seboj povezala in spoznala. Ena izmed želja je tudi, da bi se predstavili na Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti v Celju (MOS), saj kot prepoznava Vito, bi tako njihova jadra dobila nov zagon. Do zdaj so projekt financirali s svojimi žepninami, zato se v prihodnosti želijo povezati tudi s kakšnim investitorjem, ki bi jim omogočil nadaljnji razvoj. Prav tako pa bi si radi uredili podjetniški status.

»Večjih težav do zdaj nismo imeli, razen glede zavarovanja, če se na jadranju komu kaj zgodi, kdo odgovarja. To smo rešili podobno kot Uber, da vsak odgovarja za sebe in tako pred jadranjem podpišejo pogodbo.«

Mojca Pernat

Starejše novice