Slika je simbolična.
Zdravstveni domovi oziroma cepilna mesta po državi so do danes dopoldne zbirala prijave maturantov na cepljenje proti covidu-19. Preverili smo, kakšen je odziv maturantov za cepljenje v Podravju in okolici.

Vlada je v prenovljeni nacionalni strategiji cepljenja proti covidu-19 maturante uvrstila med prednostne skupine, da ne bi bili zaradi možnosti okužbe z novim koronavirusom še dodatno v stresu in bi se lahko v miru pripravljali na zrelostni izpit.

Na ministrstvu za zdravje poudarjajo, da je prijava pomembna, ker je od tega odvisna pravočasna dobava cepiv na cepilna mesta. 

Maturante bodo, kot je načrtovano, cepili v petek. Po strategiji bodo mlajši od 18 let cepljeni s cepivom Pfizer, starejši pa s cepivom AstraZeneca.

Dodatnega termina spomladi ne bo

O cepljenju maturantov je danes spregovorila tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar. Ta je poudarila, da če se maturanti ne bodo odločili za cepljenje v petek, dodatnega termina za cepljenje v spomladanskem delu ne načrtujejo.

Glede morebitnega dodatnega termina za cepljenje maturantov pred jesenskim rokom mature pa še niso govorili.

Glede skrbi maturantov o morebitnih stranskih učinkih cepljenja pa je dejala, da ima vsako zdravilo, tudi cepiva določene neželene učinke. Če bi cepivo AstraZenece primerjali z denimo aspirinom, ki je v prosti prodaji, se pokaže, da lahko slednji povzroči krvavitve in rane na prebavilih in to bistveno pogosteje, kot se zgodijo resni neželeni dogodki pri cepljenju. 

In kakšen je sploh interes maturantov za cepljenje proti koronavirusu v Podravju in okolici?

Na Ptuju prijavljenih 85 maturantov

Na cepljenje v Zdravstveni dom Ptuj se je prijavilo 85 maturantov, kar vse pa bodo cepili ta petek, 23. aprila. 

Kot že navedeno, pa tudi v Zdravstvenem domu Ptuj poudarjajo, da bodo vsi maturanti, ki še niso stari 18 let, cepljeni s cepivom Pfizer, starejši od 18 let pa s cepivom AstraZenece.

Edith Sapač Žižek, direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota pravi, da imajo prijavljenih med 50 in 60 maturanti: »To se nam je zdela kar zadovoljiva številka. Malo nerodno je bilo edino, ker je pozno v petek prišlo obvestilo.«

»Pocepili jih bomo ta teden, morda v soboto, da ne bi toliko mešali toliko različnih skupin,« še dodaja Sapač Žižek.

Na drugi strani imajo v Zdravstvenem domu Gornja Radgona 12 prijavljenih, pet se jih je prijavilo včeraj, sedem danes, v Zdravstvenem domu Lendava pa imajo prijavljenih 11 maturantov.

V Mariboru bo cepljenih okoli 250 maturantov

Na Nacionalnem inštitutu za javne zdravje so prejeli naročilo za 2625 odmerkov cepiva proti covidu-19 za cepljenje maturantov in zaposlenih, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature. Med njimi je 47 naročil za cepljenje mlajših od 18 let.

Kot je že znano, bo matura v šolskem letu 2020/21 izvedena z nekaterimi prilagoditvami. Letos jo bo tako opravljalo predvidoma 9093 dijakov na poklicni maturi in 6927 dijakov na splošni.

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca so do danes prejeli 246 prijav maturantov in pet prijav spremljevalcev, pri čemer direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik ocenjuje, da pod njihovo pristojnost spada okoli 1800 maturantov. Završnik je potrdil, da bosta dva maturanta cepljena s cepivom proizvajalca Pfizer, vsi ostali pa s cepivom AstraZeneca. 

Cepljeni bodo v petek popoldne v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja Maribor, pri čemer pa Završnik upa, da bodo do petka še prejeli kakšno prijavo na cepljenje.

»Če bi se še kdo od maturantov prijavil, moramo to sporočiti na Nacionalni inštitut za javno zdravje do četrtka, da zagotovimo ustrezno število cepiv,« še dodaja direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice