Konec zime in začetek spomladi je čas, ko večina sadjarjev opravlja prvo delo – obrezovanje. Preverili smo, zakaj in na kakšen način obrezovati.

Verjetno ima vsak od nas doma posajeno vsaj kakšno češnjo ali hruško, iz katere poleti radi kaj prigriznemo. Da pa si lahko postrežemo, moramo sadno drevje tudi pravilno vzgajati in obrezovati. 

Za obrezovanje pomembno izbrati pravi čas

Za nasvete o obrezovanju sadnih dreves in vinske trte smo se obrnili na Mirana Toriča, strokovnjaka za vinogradništvo in sadjarstvo na kmetijsko-gozdarskem zavodu v Murski Soboti.

Ta nam je najprej pojasnil, kdaj je primeren čas za obrezovanje.

»Po navadi je tako, da tisti, ki imajo veliko dreves, začnejo že v mesecu novembru. Kar se tiče zimske rezi, jo je potrebno zaključiti vsaj do začetka cvetenja ali brstenja.

Tisti, ki pa jih imajo malo drevja, pa se tega lahko lotijo malo pozneje,« pravi strokovnjak za vinogradništvo in sadjarstvo.

Pomembna stvar pri obrezovanju pa je ta, da moramo vedeti, kaj z rezanjem v določenem času želimo doseči. Paziti moramo tudi na to, da ne obrezujemo, ko so temperature pod ničlo.

»Odsvetujemo rezanje, ko so negativne temperature. Takrat se namreč lahko pojavijo tudi znaki pozebe in poškodb, kar pa si seveda ne želimo,« še pojasni Torič. 

Zakaj obrezovati?

Rastline obrezujemo iz več razlogov, poznamo pa tudi več namenov rezi.

»Najprej je seveda vzgojna rez, kjer v njeni mladostni fazi poskušamo tako vinsko trto kot sadno drevo vzgojiti v želeno obliko. Vpliva tudi na sadove, vse rastline namreč najkvalitetnejše plodove dajejo na mladem lesu,« razloži.

Če ne bi obrezovali, bi drevo ali trta začela stareti. Z rezjo pa spodbudimo k tvorbi novih poganjkov.

»Tako vsako leto dobimo mlade poganjke in izrezujemo star les, ki je izrojen. Tretja stvar pa je, da z rezjo rastlini omogočamo pravilno razporeditev poganjkov.

In ker vse rastline živijo od sonca, želimo tudi, da bo celotna krošnja oziroma rastlina na vsakem delu ustvarjala dovolj sladkorja,« še doda.

Princip rezanja pečkarjev in koščičarjev je načeloma enak. Torič opozarja, da pa ima vsaka sadna vrsta kot tudi sorta svoje specifičnosti. 

Preveč plodov lahko prinese slabo kakovost

Ko rastlina naredi preveč plodov, lahko v tekočem letu naletimo na slabšo kakovost plodov. Prav tako lahko za naslednje leto pričakujemo izmenično rodnost.

»Tisti, ki reže mora poskrbeti za več stvari. Najprej za osvetlitev, potem za pravilno rodnost oziroma ravnovesje na rastlini, tako, da bo po eni strani dala kvalitetne plodove in poganjke za naslednje leto in to je tak sklenjen krog,« pravi Torič.

Zato je pomembno, kako pri obrezovanju uporabljamo žago in škarje. 
 

Napake pri obrezovanju

Napak pri rezanju je lahko več. Po navadi pa se jih bolj bojijo tisti, ki režejo manj časa in so manj vešči.

»Na lastnih napakah se največ naučimo. Če bomo enkrat naredili napako in bomo dobro opazovali posledice, potem tega nikoli več ne bomo naredili,« razloži strokovnjak.

Veliko več napak se zgodi pri izbiranju sorte podlage in mesta za sajenje. Rastlino, ki smo jo posadili, želimo imeti nekje 20 do 30 let. Če pa tu zgrešimo, se nam drevo hitro lahko izrodi.

Zato je že na začetku zelo pomembno, da ko drevo posadimo vemo, kako ga bomo rezali in kakšni življenjski prostor mu bomo namenili. 

Dodatne nasvete o obrezovanju pa si lahko pogledate v spodnjem posnetku. 
 

Starejše novice