Kdo so ljudje, katerih dobra dela so ostala neopažena? Spoznajte heroje korone!

Kako zelo se v izrednih razmerah poveča solidarnost in koliko čuta za pomoč sočloveku premoremo Slovenci, dokazujejo številni prostovoljci, ki po svojih močeh pomagajo ranljivim skupinam v boju prosti koronavirusu.

Med njimi je tudi Saša Markoja Popelar, ki skupaj s svojim možem Robertom Markojo prostovoljno razvaža hrano za domove starejših občanov. 

V poznih popoldanskih urah in med prazniki - hrana je dostavljena

Pred dobrima dvema mesecema sta se Saša in njen mož odločila, da tudi sama priskočita na pomoč Domu Danice Vogrinec Maribor. Še vedno požrtvovalno delata kot prostovoljca v skupini, ki za največji dom za starejše v Sloveniji iz lokacije Tabor vozi večerjo na začasno lokacijo rdeče cone v dvorano.

Prevoze opravljajo v poznih popoldanskih urah, tudi med konci tedna in prazniki - požrtvovalno so hrano razvažali vse decembrske praznike.

»Naše delo je razvoz hrane iz matične kuhinje do covid točke, ki je v dvorani Železničarskega športnega društva na Taboru,« strne Saša, ki z možem razvoz hrane do rdeče cone izvaja vsak dan.

Ne moreta pomagati svojim staršem, zato pomagata drugim

Saša in njen soprog sta gostinca, in kot pravita, v tem času, ko številni potrebujejo pomoč, nista želela doma sedeti križem rok. Še posebej sta k pomoči drugim priskočila, ker sta slišala klic. 

»Oba imava starše v drugih občinah in svojim ne moreva pomagati. Zato pa lahko pomagava drugim,« pojasni Saša. 

Na začetku opravljanja prostovoljnega dela niti nista imela občutka, koliko ljudi je bolnih in koliko obrokov sploh odpeljeta starejšim v covid točko.

»Število bolnikov se iz dneva v dan spreminja in nikoli ne veš, koliko porcij boš peljal. Sem pa zelo zelo vesela, ko številka bolnih pada,« pravi.

Po razvozu hrane razkužijo tudi avto

Razvoz hrane do rdeče cone Doma Danice Vogrinec Maribor poteka v zaščitni opremi, saj je na vsakem koraku nujno zagotoviti, da se okužba iz covid točke ne bi širila naprej. 

»Poseben poudarek je na razkuževanju, predvsem, ko se prazna posoda vrača v matično kuhinjo. Tu potem razkužujemo vso posodo in, seveda, sam avto. Vse, kar pride v matično kuhinjo, mora biti razkuženo, tudi če je to samo skodelica,« pripoveduje Saša.

Heroji korone so tudi delavci, ki jih ne opazimo

Heroji korone so, kot pravi Saša, tudi neopazni delavci, ki so po drugi strani »zelo velik člen te močne verige ob spopadanju s koronavirusom«. 

»Zelo veliko je teh ljudi, ki jih spregledamo, ker nam je vse skupaj samoumevno,« še pove požrtvovalna prostovoljka. 

Kdo so ljudje, katerih dela so ostala neopažena?

Da pogumna in srčna dejanja, tista, ki stopajo iz povprečja, dobijo obraz, smo se odločili, da v uredništvih Ljubljanainfo, Mariborinfo, Ptujinfo in Sobotainfo najdemo heroje korone.

Za svoje delo v času epidemije koronavirusa ne bodo dobili medalje. Nihče jim ne bo postavil spomenika. Lahko pa jih najdemo, Sloveniji razkrijemo njihove zgodbe in se jim zahvalimo.

Hvala, heroji korone!

Svoje heroje korone lahko še vedno predlagate sami. Kdo je heroj korone v vaši ulici, vasi, mestu? Poznate koga, ki rad pomaga, žrtvuje svoj čas, se čemu odreče v dobro drugega, tvega življenje, morda podari nasmeh ... 

Vse informacije tukaj.

Starejše novice