V Društvu za zaščito konj in ostalih živali od začetka svojega delovanja rešujejo in oskrbujejo zavržene živali in jim iščejo nove domove. Pred kratkim so odprli svojo tretjo enoto v Rifengozdu na kmetiji Zupanc, kjer so nedavno sprejeli podhranjena bika.

Kalvarija za petletna bikca je končana. Po inšpekcijskem odvzemu sta bikca v zelo slabem stanju prišla na kmetijo Zupanc, kjer skrbijo za odvzete, mučene in trpinčene živali. 

»Bikca sta prišla k nam pred dvema dnevoma. Imata okoli 400 kilogramov, kar je za pet let starega bika grozno. Tak bik bi moral imeti okrog 1000 kilogramov. Zaenkrat sta pri nas nastanjena začasno, naprej pa kakršen bo pač dogovor,« pove predsednica poslovne enote za zaščito živali Pončo Nika Zupanc

Največja enota Društva za zaščito konj in ostalih živali je v Orovi vasi, kjer imajo 26 kopitarjev in preko 300 glav živali.

Tam deluje tudi predsednica društva, ki se trudi živali ponovno socializirati in jim ponuditi boljše življenje.

»Društvo za zaščito konj je namenjeno temu, da pomaga mučenim, trpinčenim, zanemarjanim živalim z roba človeškega odpada, živalskega odpada, tja, kamor jih je potisnil človek, ko jim je odvzel njihove pravice in si jih podredil. Živali pridejo sem shirane, z odprtimi ranami, pretepene, lačne, žejne. Ni da ni. Ampak z dobro strokovno oskrbo in dosti našega požrtvovalnega dela se da tudi to odpraviti. Mi te živali tu pri nas potem socializiramo, pozdravimo in če so primerne za posvojitev, tudi zanje iščemo nove in nove posvojitelje,« dodaja predsednica društva. 

V kolikor živalim ne najdejo posvojiteljev, te ostanejo na kmetiji do svojega naravnega konca. 

»V zakol jih ne bom dala. Takega, ki sem ga rešila, ne bom dala v zakol, lahko je samo na istem ali boljšem, kot je pri nas,« je jasna. 

So za slabo stanje živali krivi tudi veterinarji?

Predsednica Društva za zaščito konj in ostalih živali krivde ne pripisuje le lastnikom pač pa tudi veterinarskim službam, ki po njenih besedah svojega dela ne opravijo dovolj dobro.

»Zdaj se bom borila za ta dva bika samo zaradi lenobe enih veterinarjev. Zaradi lenobe, nestrokovnosti. Dobesedno bom zahtevala in bom tudi pisala na ministrstvo za kmetijstvo, naj takim poberejo koncesije,« zagotavlja Natalija. 

Starejše novice