Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Zavod za turizem Ptuj in ptujska občina sta se jasna - uradne povorke v nedeljo ne bo. Razlog so dovoljenja, vsaj na nekatera bi čakali približno trideset dni.

Številni epidemiološki ukrepi so se sprostili in zdi se, da prav nič več ne stoji na poti noremu pustovanju. Mnogi so že napovedali pustne dogodke. 

Na Zavodu za turizem Ptuj pa so pojasnili, da je vlada res odpravila omejitve, a nedeljske mednarodne povorke kljub vsemu ni za pričakovati. 

Razlog so dovoljenja, ki jih ni mogoče pridobiti v enem tednu

Za katera dovoljenja gre?

Na zavodu so pojasnili, da zakon o javnem zbiranju zavezuje k oddaji vloge o javnem zbiranju 30 dni prej. 

V primeru prireditve, kot je povorka, bi morali 30 dni pred datumom povorke oddati vlogo s prilogami, kot so elaborat zapore cest, obvestilo lokalni skupnosti o izvedbi prireditve, vlogo za uporabo javne površine, vlogo za izdajo dovoljenja za čezmerno obremenitev okolja s hrupom, načrt varovanja, izjavo o tehnični brezhibnosti odrov in tribun ter vlogo za izvajanje nujne medicinske pomoči.

Rezervacija tehnične infrastrukture bi stala 20 tisočakov

Te dni vročo temo je naslovila tudi županja Ptuja Nuška Gajšek. Ta je na včerajšnji 33. redni seji Mestne občine Ptuj povedala, da je bila prvotna odločitev glede digitalnega Kurentovanja sprejeta že januarja.

Takrat so bile epidemiološke napovedi slabe, tudi napovedi niso bile optimistične. Iz tega razloga tudi občina ni pričakovala, da se bo epidemiološka slika izboljšala do te mere, kot se je. 

»Mi smo takrat morali sprejeti zaveze, glede na to, da dokumentacija na zalogo, da bi zapravili 30 tisoč evrov, na koncu pa nič naredili, mislim, da ni gospodarna,« je na seji izpostavila Gajšek. 

Tako se je občina s ptujskim zavodom za turizem že januarja odločila, da bo Kurentovanje digitalno.

Županja je na seji dodala, da sprejemanje ukrepov z danes na jutri ne pomeni, da lahko organizirajo povorko z danes na jutri. 

Društva se organizirajo sama, občina bo jim šla nasproti

Županja je izpostavila, da ni skrivnost, da se društva sama organizirajo.

»Torej maske v nedeljo absolutno v mestu bodo, srečali boste lahko,« je naznanila, a sicer spontano, kar je odločitev društev. 

Gostinci in ponudniki bodo lahko prodajali

Obenem je dodala, da bo občina ustregla gostincem in ponudnikom, ki bodo želeli prodajati na javnih površinah. 

Obljubila je, da bodo šli gostincem nasproti, kolikor se bo le dalo. Tako bi v mestu med neuradno povorko lahko omogočili tudi kaj za prigrizniti ali popiti. 

»Fašenk je na Ptuju vedno bil in tudi tokrat bo. Nič se ne bojim, da bi bil kdo prikrajšan,« je v šali zaključila. 

Komentarji (3)

Meri (ni preverjeno)

Prav je tako, da se društva organizirajo za naš Fašenk spontano, sama Občina pa jim naj gre nasproti! Gospodje-Ptujčani pa naj že dajo mir z njihovim UNESCO!

MATEJ (ni preverjeno)

JEBITE SE Z VAŠIM FAŠENKOM. TEGA SRANJA NA PTUJU NIKOLI NISEM MARAL. NAJ VAM DA KORONA VIRUS PO PIČKI. KURCI GLUPI! EDINO KAR JE DOBREGA OD PUSTA, SO MAMINI KROFI S ČOKOLADO NA VRHU.

Zikollino (ni preverjeno)

Kaj je kurentovanje v resnici, si oglejte v slovenskem filmu Praznovanje pomladi ...
Dogajanje poteka v 18. stoletju v času vladavine Marije Terezije, ko je Slovenija bila pod upravo Habsburžanov. Zaradi razvrata, pretepov kurentov s smrtnimi izidi ter nasploh poganstva kurentije, ki ni združljiva z vrednotami Krščanstva, se je cerkev odločila narediti temu običaju konec. Zato je zaprosila cesarico Marijo Terezijo za pomoč. Cesarica je ugodila prošnji cerkve na Štajerskem ter jim jim poslala sile oblasti. Oblast predstavlja četa vojakov, ki naj bi s silo zatrli pustovanje oz kurentijo ...
opis filma iz ust glavne igralke Zvezdane Mlakar ...

Starejše novice