Slika je simbolična.
Bralka je z nami delila svojo zgodbo, v kateri opisuje, kako njen bivši partner manipulira z njo, otroki in strokovnimi delavci.

Pred dnevi smo poročali o odvzemih otrok v Mariboru, in srce parajočemu podatku, da je najmlajši otrok, ki je bil odvzet, bil še novorojenček. Zdaj se je pa na uredništvo Mariborinfo obrnila mamica, ki želi anonimno deliti svojo izkušnjo. 

Kot je zapisala, skozi celotni postopek na centru za socialno delo čuti, da je kot mama razvrednotena in v podrejenem položaju glede starševskih pravic, glede na bivšega partnerja. 

»Bivši partner manipulira z vsemi strokovnimi delavci, onemogoča stike, zmanjšuje stike, s čimer se otrokoma povzroča neprecenljiva in nepopravljiva škoda. 

Otroci in jaz smo žrtve psihičnega in ekonomskega nasilja. Kršene so nam pravice Evropske konvencije o človekovih pravicah. 

Sem mnenja, da gre za kolektivno zlorabo in odtujevanje otrok s strani bivšega partnerja. Prav tako pa je porušeno zaupanje v pravno in socialno državo,« je zapisala mama. 

Oče naj spoštuje sprejete dogovore

Pravi, da zaposlena na centru za socialno delo svoje naloge in obveznosti ne opravlja z najvišjo mero skrbnosti in strokovnosti in s srcem. 

Po njenem mnenju iz vsebine poročil centra in mnenj ni prepoznati nikakršnih zavzemanj, da bi poskušala očeta usmerjati v spoštovanje in izvajanje sprejetih dogovorov z njo ter pri očetu zminimizirati njegov dominantni odnos do nje, ki se nanaša na izvajanje starševske skrbi.

Sinove izjave naučene?

Pravi, da jih na centru niso nikoli obravnavali kot družino, ki doživlja nasilje s strani bivšega partnerja. Kljub jasni družinski situaciji. 

Mama je prepričana, da se ji godi krivica in da bodo vsa izdelana mnenja zaposlene na centru imela škodljive posledice za nadaljnji razvoj njihovih odnosov in na psihofizični razvoj otrok. 

»Zaposlena centra za socialno delo pri izdelavi mnenj ni vsebinsko ovrednotila zapisnikov in ni upoštevala le tega pri oblikovanju mnenj. 

Pri izdelavi mnenja ni upoštevala ugotovitve multidisciplinarnega tima, da so na strani sina prepoznane izjave, iz katerih je razvidno, da so otrokove izjave naučene.

Otroka sta v vlogi prenašalca sporočil med staršema. Prav tako pa je sledila izključno izraženi volji otrok,« še situacijo opisuje mama.  

Otroka nista sposobna razumeti položaja

Dodaja, da je zaposlena na centru brez kakršnegakoli dokaza, le na podlagi besed bivšega partnerja zaskrbljena, da sta otroka pri njej ogrožena, in zato ne dovoli normalnih stikov med njo in otrokoma. 

Dodaja, da otroka nista sposobna razumeti položaja, v katerem sta se znašla in se zato ne moreta svobodno oziroma samostojno opredeljevati o stikih z njo. Tako so se z izdanim mnenjem zmanjšali stiki sina z mamo. 

»Odločitev centra za socialno delo je bivši partner razumel kot podporo prejšnjemu načinu izvajanja starševske skrbi, ki je vsebovala neprimerne vzgojne pristope, ki so se kazali kot podcenjevanje mene kot mame,« še razlaga. 

Otroka se bosta oddaljila

Dodaja, da pred ločitvijo in po razhodu z njene strani ni bilo nobene prijave nasilja. Z njene strani ni bilo znakov zlorabe otrok, niti zanemarjanja otrok. 

Zaskrbljena je, da se sledi naučeni želji otroka, in če bo zaposlena na zavodu za zaposlovanje sledila naučeni želji otroka, se bo ta oddaljil in bosta oba otroka še naprej podvržena poslušanju neresničnih izjav bivšega partnerja o njej. 

Pravi še, da bivši partner ne manipulira le z njo in otroki, ampak tudi z vsemi strokovnimi delavci. 

Starejše novice