Vir: Facebook stran Otroci narave
Otroci narave pod vodstvom mentoric Petre Filipič in Anje Bezjak ter pod okriljem Centra interesnih dejavnosti Ptuj in Javnega zavoda za mladino, šport in turizem Ptuj pripravljajo dogodek Drevo posadimo, naravo ohranimo.

Dogodek Drevo posadimo, naravo ohranimo, ki ima globoko sporočilo in pozitiven pečat, bo potekal jutri, 19. aprila ob 18. uri v Centru interesnih dejavnosti, v veliki dvorani Stare steklarske.

Dogodek je priložnost za ozaveščanje

Otroci narave so si, z mentoricama Petro Filipič in Anjo Bezjak, dogodek zamislili kot priložnost za ozaveščanje o tem, kako lahko vsak posameznik prispeva k bolj zeleni prihodnosti. Udeležence bodo spodbudili k temu, da bi doma, ob svetovnem dnevu Zemlje, na svojem dvorišču posadili vsaj eno drevo in tako dodali svoj pečat.

Dogodek bo kulturno obarvan. Otroci narave so pripravili pester program v sodelovanju z organizacijo WWF Adria in zaščitnico narave Nevenko Lukić Rojšek, ki se bo dogodka tudi udeležila.

Potekala bo izmenjava rastlin, ogledati si bo možno njihovo razstavo, imeli bodo dobrodelno akcijo za živali, zbrano hrano pa bodo donirali društvu za dobrobit živali AniMa - Animals Matter.

Kdo so Otroci narave?

Petra Filipič je za Ptujinfo povedala, da se je zgodba Otrok narave začela približno leto in pol nazaj.

»Takrat se je v okviru Centra interesnih dejavnosti Ptuj organiziral projekt Otroci za živali, za katerega je bilo mišljeno, da bo enkratni projekt oziroma nekajdnevna delavnica. Bili smo v zavetišču in po koncu so bili mladi udeleženci tako prevzeti, da so kar sami predlagali, da bi nadaljevali s srečanji enkrat na teden,« pojasni mentorica.

Njihova vedoželjnost, srčnost in odprtost so bili povod za to, da se zdaj resnično dobivajo enkrat do dvakrat na teden in so zelo aktivni na vseh področjih, ki zadevajo okoljevarstvo, skrb za živali in naravo. Ime in logotip so si otroci nadeli ter izdelali kar sami.

»Na začetku so skupino sestavljali trije ali štirje otroci, danes pa je otrok že 15,« pove Filipič.

Otrokom narave se lahko otroci pridružijo kadarkoli čez leto. Udeležba na delavnicah je brezplačna, otroci, ki delavnice obiskujejo pa so stari približno od devet do 16 let.

Organizirajo različne dogodke

V tem času, odkar so Otroci narave aktivni in se redno dobivajo, so organizirali že kar nekaj različnih dogodkov. Pripravili so dobrodelni koncert, več dobrodelnih večerov za živali, organizirali čistilne akcije, hranili prostoživeče muce, zbirali podpise za gradnjo in ustanovitev Zavetišča za zavržene živali na Ptuju in podobno.

Povezujejo se z različnimi organizacijami in društvi za zaščito živali.

Na mladih svet stoji

Filipič razloži, da se ji zdi pomembno predvsem to, da se mlade sliši in se jih podpre pri stvareh, ki so jim pomembne.

»Mladi potrebujejo varen prostor, kjer so slišani in videni. Vidim, da so vedoželjni, da imajo voljo do sprememb in da jim je to pomembno. Na mladih svet stoji in treba jim je zagotoviti prostor ter orodje, da so lahko aktivni državljani.«

Želijo si doseči čim več ljudi, ki bi mlade podprli pri njihovemu plemenitemu cilju, zaključi Filipič. 

Na dogodku Drevo posadimo, naravo ohranimo pa smo seveda dobrodošli vsi, tudi naši štirinožni prijatelji.

Starejše novice