V gramoznici Green Lake so našli cianobakterije, zaradi katerih naj bi prišlo do zastrupitev psov. Zdaj je znano, ali so bili vzorci strupeni.

Nedavno smo poročali, da je v gramoznici Green Lake prišlo do več zastrupitev psov. Strokovnjaki iz Nacionalnega inštituta za biologijo so na Facebook profilu Ciano SLO, kjer obveščajo o cianobakterijah, zapisali, da so poleg Green Laka vzorčili tudi pet stalnih točk, in sicer Hotinja vas, Radehova, Kamešnica (Boreci), Podgrad in Ledavsko jezero. 

Prvič letos se je zgodilo, da so na semaforju vseh pet obarvali z rdečo, saj so povsod prisotne potencialno strupene cianobakterije v visokih koncentracijah. Prav tako poudarjajo, da je bila lani avgusta situacija enaka. 

Najbolj izrazit je bil pojav v Ledavskem jezeru, kjer je bila izjemno visoka koncentracija cianobakterij, kar je bilo opaziti z izrazito motnostjo vode.

Iz Nacionalnega inštituta za biologijo so sporočili: »Koncentracija cianobakterij tako visoka, da smo Secchijev disk, ki meri motnost vode, lahko potopili le dva centimetra globoko, preden je izginil. V drugih jezerih je bila ta globina 20 do 70 centimetrov.«

Kaj sploh so cianobakterije? 

Cianobakterije so pomembne v ekosistemih, če pa v vodi prekomerno namnožijo, včasih v okolje sproščajo tudi toksične spojine, imenovane cianotoksini, ki so nevarni za ljudi, živali in druge organizme.

Nekateri cianotoksini so po strupenosti primerljivi s strupom zelene mušnice ali kače kobre.

Cianobakterije, pogosto imenovane tudi modrozelene alge, so posebna skupina bakterij, ki izvajajo fotosintezo in tako proizvajajo kisik. Cianobakterije so se pojavile že pred tremi in pol milijardami let in so eni izmed prvih organizmov, ki so se razvili na Zemlji. Prisotne so v skoraj vseh vodnih ekosistemih, kot so izviri, reke, jezera, ribniki in tako dalje, najdemo pa jih tudi na kopnem; v prsti, na zidovih, skalah in podobno. 

Pri akutni zastrupitvi lahko prizadenejo jetra, živčevja ali kožo, vendar je bolj skrb vzbujajoča dolgoročna izpostavljenost. Lahko pa so nevarni tudi našim domačim živalim. 

Green Lake: Vzorci niso strupeni! 

Iz gramoznice Green Lake so zdaj sporočili, da so opravili vzorčenje in dognali, da vzorci niso strupeni. 

Na Nacionalnem inštitutu za biologijo so 23. avgusta vzorčili vodo v gramoznici v Kidričevem. Vzorec so poslali v Italijo, saj v Sloveniji ni laboratorija, kjer bi lahko opravili raziskavo na prisotnost cianotoksinov. 

»Analiza je pokazala, da cianobakterije niso bile strupene oziroma niso vsebovale cianotoksinov,« so zdaj sporočili iz gramoznice. 

Pri tem dodajajo, da občina Kidričevo nadaljuje izvajanje rednega vzorčenja vode vsakih štirinajst dni. Po zadnjih dognanjih je voda neoporečna in ustreza vsem standardom kopalnih voda. 

Starejše novice