Slika je simbolična.
Mariborski policisti so poostreno nadzirali voznike tovornih vozil in avtobusov. Koliko kršitev so odkrili?

Med 11. in 17. oktobrom je po Sloveniji potekala preventivna akcija za večjo varnost tovornih vozil in avtobusov. V tem času so policisti kontrolirali 7811 voznikov tovornih vozil in 518 voznikov avtobusov, pri tem pa ugotovili skupno 734 kršitev.

Od 7.811 voznikov tovornih vozil, ki so jih policisti ustavili, je bilo 5.806 tujcev. Od 518 voznikov avtobus pa je bilo tujih voznikov 251.

Pri voznikih tovornih vozil je bilo ugotovljenih 714 kršitev, pri voznikih avtobusov pa 20.

Najpogostejše kršitve so bile povezane s prekoračitvijo hitrosti, uporabo varnostnega pasu in tehničnimi pomanjkljivostmi na vozilih.

Kršitve tudi na območju mariborske policijske uprave

Preventivna akcija za večjo varnost tovornih vozil in avtobusov je potekala tudi na območju Policijske uprave Maribor. 

V okviru nadzora cestnega prometa so policisti Policijske uprave Maribor preverili 497 tovornih vozil in 62 avtobusov. Pri tem so evidentirali 127 voznikov tovornih vozil in 9 voznikov avtobusov, ki so kršili predpise s področja varnosti cestnega prometa.  

Policisti podali nekaj nasvetov voznikom tovornih vozil in avtobusov

Policisti svetujejo: 

  • Ves čas vozite zbrani in pozorni na vožnjo - ne uporabljajte mobilnega telefona.
  • Med vožnjo obdržite ustrezno varnostno razdaljo, ta je pri težjih tovornih vozilih daljša.
  • Upoštevajte predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, in to ne le zaradi visokih kazni, ampak predvsem zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu. Zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila lahko pripelje do hude prometne nesreče. Policisti zato opozarjajo, da primerno ukrepajte že ob prvih znakih zaspanosti – varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec, nato popijte kavo in šele zatem nadaljujte vožnjo.
  • Vedno se pripnite z varnostnim pasom. Policisti dodajajo, da če je voznik pripet, se ob trku zmanjša tveganje za smrt za 50 odstotkov. »Tako kot je pomembno, da se pripnete za volanom, je pomembno tudi, da je pravilno in varno pripet vaš tovor,« so še zapisali. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice