Vir: Jeruzalem Slovenija
Javni zavod za turizem, kulturo in šport občine Ormož se je na kmetijsko ministrstvo obrnil z zanimivim predlogom. Predlagajo, da se Ljutomersko-Ormoške gorice preimenujejo. Zakaj?

Na ormoškem zavodu za turizem so na kmetijsko ministrstvo vložili predlog, da se vinorodni okoliš Ljutomersko-Ormoške gorice preimenuje in združi pod imenom Jeruzalem Slovenija.

Menijo, da gre pri predlogu za že dobro poznano ime, kar bi pozitivno vplivalo na promoviranje celotne regije in na prepoznavnost. 

Zakaj bi bilo takšno ime ustreznejše?

Turistična destinacija na tem območju, ki združuje občine Središče ob Dravi, Ormož in Sveti Tomaž, že zdaj nosi ime Jeruzalem Slovenija. 

»Je že uveljavljena blagovna znamka na domačem in svetovnem turističnem trgu,« pojasnjuje direktor zavoda Andrej Vršič.

Kot pravi, v svoje marketinške aktivnosti vključujejo vino, vinogradnike in vinarje, ki so iz vseh občin, tudi ljutomerske. 

»Ime Jeruzalem Slovenija je sprejemljivo pri vseh, saj smo vsi ponosni, da imamo tako znano ime in da bi lahko bilo to znano ime pojem za tri odstotke najboljših vinskih leg na svetu, kar se tiče belih vin. Že sedaj promoviramo, da so naša vina iz Jeruzalema Slovenija,« pojasnjuje odločitev o posredovanju predloga. 

Dodaja, da je za prepoznavnost območja tako na vinskem kot turističnem področju vinorodni podokoliš Jeruzalem Slovenija »najboljši predlog in ključnega pomena za povečanje prodaje vina, povezovanja ponudnikov in nadgradnjo njihove ponudbe.«

S tem bi se, kot navaja, ime Jeruzalem Slovenija pojavilo tudi na vinskem svetovnem trgu: »S tem bi pridobili vsi, ne samo mi, ki tu živimo, ampak tudi Slovenija.«

Vir: Jeruzalem Slovenija

Jeruzalem Slovenija vabi s znamenitostmi in naravnimi lepotami

Destinacija Jeruzalem Slovenija se uvršča med najbolj zelene destinacije na svetu, obiskovalcem pa tudi številne turistične znamenitosti. 

Med njimi sta Grad Ormož in Velika Nedelja z etnološko zbirko. Veliko Nedeljo je močno zaznamoval nemški viteški red, ki je v teh krajih prisoten že več kot 800 let. 

Obiskovalce vabi tudi Muzej gasilstva v Miklavžu pri Ormožu, ki predstavlja bogato zgodovino domačega gasilskega društva. Razstavljeni so številni predmeti, ki so jih domači gasilci pri svojem delu uporabljali skozi zgodovino. Predstavljena je največja zbirka motornih brizgaln na Štajerskem.  

Na turističnem zavodu izpostavljajo še Klet Muzej Brumen – hišo, ki je stara vsaj 260 let. Je cimprana oziroma zgrajena iz lesenih brun in z zunanje in notranje strani ometana z ilovico. 

Zgodovina Koga in okolice je ujeta v obnovljenem podeželskem dvorcu – Košarkini hiši, ki stoji v samem središču kraja. 

V Osluševcih je eden najbolj edinstvenih muzejev pri nas, kjer je na ogled vagon iz daljnega leta 1926. Preurejen je kot postaja v malem, kjer ne manjkajo potniška blagajna, čakalnica, prometni urad in skladišče. 

Med naravnimi lepotami destinacije Jeruzalem Slovenija na ormoškem zavodu za turizem izpostavljajo Savski ribnik, kjer je mogoč ribolov, Krajinski park Središče ob Dravi, ki je edino bivališče hrčka v Sloveniji, in naravni rezervat Ormoške Lagune. 

Ormoške lagune so nastale na področju, kjer je bila nekdanja deponija tovarne sladkorja, v bližini toka reke Drave. Gre za enkraten primerek v Sloveniji, ki je iz nekoč degradiranega industrijskega območja postal zaščiteno naravno območje Natura 2000. 

Ribnik Savci (Vir: Jeruzalem Slovenija)

Na zavodu za turizem poudarjajo, da je Jeruzalem Slovenija pojem za najboljša vina na svetu, saj spadajo Ljutomersko-Ormoške gorice med pet odstotkov najboljših vinskih leg na svetu, kar potrjujejo prejete mnoge nagrade na največjih svetovnih vinskih sejmih.  

Dodajajo, da so znan tudi po okusnem mesu iz tünke ter zaseki. Ob bučnem olju, je Jeruzalem Slovenija tudi dežela prleške gibanice, postržjače, kvasenice, krapci, solenke. Na Kogu je Antonovanje, prireditev, ki je posvečena čurkam. 

Na območju še vedno živijo številne tradicionalne obrti, kot so tkanje iz lanu, lončarstvo, peka kruha, kvačkanje in pletenje, izdelovanje otroških igrač, glasbil ali izdelkov iz volne ter pletenje iz šibja. Na Kogu pa je Antonovanje, prireditev, ki je posvečena čurkam …

Vir: Jeruzalem Slovenija
Vir: Jeruzalem Slovenija

Destinacija je tudi za tiste, ki želijo doživeti aktivne počitnice, saj je prepredena z označenimi tematskimi kolesarskimi potmi. 

Jeruzalemske ravnice in gorice vabijo tudi na krajše in daljše sprehode po urejenih poteh. 

Krajinski park Središče ob Dravi nudi poležavanje ob reki Dravi, kopanje na otoku sredi reke, jahanje v njenih rokavih in degustacijo tišine. V ornitološkem rezervatu Ormoške lagune lahko obiskovalci opazujejo 200 vrst ptic in vodne bivole, ki se prosto pasejo. 

Ribnik v Savcih ponuja možnost ribolova in priprave lastne ujete ribe. Rafting po Dravi predstavlja doživetje za prave avanturiste, ki iščejo adrenalina.

Ob tem na zavodu za turizem poudarjajo še, da nudijo razvajanje v domačih velnesih na turističnih kmetijah, počitniških hišah in hotelu. 

Vir: Jeruzalem Slovenija

Komentarji (2)

Jeruzalem je v… (ni preverjeno)

Nikoli ampak res nikoli ni bilo o tem imenu predebatirane niti ene besede.
Bili so pogovori o preimenovanju v Jeruzalemske gorice. A nikoli v Jeruzalem Slovenija.
Škoda, da bo Ormož z svojim soliranjem spet vse pokvaril.

lazanja3 (ni preverjeno)

Jeruzalem Slovenija, kr neki.

Starejše novice