Foto: Leon Roškar
Ptuj je pribavil tuje novinarje. Portal Euronews je pripravil prispevek o prenovljeni Stari steklarski. Kot so zapisali, so s prenovo oživili propadajoče mestno jedro in ga spremenili v družabno središče.

V januarju se je Aurora Velez, novinarka Euronews in vodja projekta »Pametne regije«, odpravila na Ptuj. Z ekipo je pri nas snemala prispevek o revitalizaciji Stare steklarske in Vrazovega trga s pripadajočimi ulicami.

Kot so zapisali v prispevku, se je na Ptuj odpravila, da bi videla, kako so evropska sredstva pomagala oživiti propadajoče mestno jedro in ga spremeniti v družabno središče, ki se ponaša s klasičnim in modernim dizajnom.

Projekt »Pametne regije« je komunikacijska kampanja Evropske komisije, ki poteka v sodelovanju z Euronews

Njihovi novinarji obiskujejo evropska mesta, v katerih projekti kohezijske politike zmanjšujejo regionalne razlike in prinašajo resnične, otipljive koristi skupnostim po vsej Evropski uniji.

V prenovljenih prostorih Stare steklarske prostore dobili tudi mladi ustvarjalci

Spomnimo. Leta 2021 je bila v Dominikanskem samostanu podpisana pogodba za revitalizacijo Stare steklarske in Vrazovega trga s pripadajočimi ulicami - Jadranske, Šalamunove in delno Aškerčeve. 

Na časovno izvedbo projekta so močno vplivala arheološka izkopavanja. Arheologi so naleteli na mnoga presenečenja – našli so mačje glave, staro tlakovanje, pa podkev za srečo in celo rimsko šestilo, pogorelo hiško, posode, celo skelete, pa semena, greznice.

Lani poleti so zaživeli prostori prenovljene Stare steklarske delavnice, kamor so umestili tudi nov mladinsko-kulturni center.

»Ptuj s prenovljenim objektom dobiva nov mladinsko-kulturni center, z ureditvijo tega dela mesta pa smo izboljšali urbane površine v starem mestnem jedru ter jih naredili privlačnejše za prebivalce in obiskovalce Ptuja,« so ob otvoritvi zapisali na Mestni občini Ptuj. 

Foto: Leon Roškar

Euronews: Center se ponaša tako s tradicionalnimi kot sodobnimi slogi

Na projektnem natečaju je bila za preobrazbo prostora kot strokovno najprimernejša izbrana rešitev arhitekturne pisarne Elementarna in Kolektiva Tektonika. Kot so zapisali pri Euronews, se novi center ponaša tako s tradicionalnimi kot sodobnimi slogi.

Arhitekt Matevž Zalar je za Euronews povedal, da je bilo območje pred posegom degradirano: »Zato smo želeli odstraniti vse avtomobile in ponovno uvesti materiale, ki so bili tukaj zgodovinsko, ter vrniti ulice nazaj državljanom, ne avtomobilom.«

Skupaj je občina prenovila več kot 1300 kvadratnih metrov starega mestnega jedra ter sosednjih srednjeveških ulic in Vrazovega trga.

»Cilj je bil revitalizirati zgodovinsko jedro, poustvariti ta prostor, mu dati namen in dati mladim svoje mesto v mestu. Zdaj je na tem območju več kulturnih društev. Imamo tudi starejše, da dodamo medgeneracijsko dimenzijo,« je za priznani tuji medij povedala ptujska županja Nuška Gajšek.

Foto: Leon Roškar

Kdo je financiral projekt?

Stroški prenove so znašali dobrih 4,9 milijona evrov.

2,1 milijona evrov je dodelil Evropski sklad za regionalni razvoj, 2,2 milijona evrov je prispevala občina. Ministrstvo za okolje je zagotovilo še 539.000 evrov.

Na portalu Euronews so izpostavili, da je bila ena glavnih značilnosti tega projekta izdelava steklenih vrat, ki povezujejo notranji prostor z dvoriščem, da bi olajšali večje dogodke in razstave.

Komentarji (4)

Stanovalec ptuja (ni preverjeno)

Se dobro da imajo denar za takšne bedarije.. za to se pa takoj najde denar ko si en lahko kaj v žep porine.. grad pa vam razpada pa stanovalce straši da živijo v življenjski nevarnosti za tisto pa ni sredstev. In to ze 2 leti letijo skale dol pa se vse rusi.. samo da vam denar kapa v zep Sramota za 2024 hvala županja si res biser

Ti nisi Ptujča… (ni preverjeno)

Ke te bluzis ti neke te pa daj ti dnare za prenove...samo res!!!si na socialni si,pozabo.Za županjo pa vsaka čast da je zmožna zbrati tlko dnara za Ptuj ker če bi bil kao ti župan občine Ptuj bi se nam slabo pisalo.

Stanovalec ptuja (ni preverjeno)

Nevem kaj te bluzis ti.. za pijance se vedno denar najde , pa za pijancevanje. Edina turisticna tocka pa se bo vsipala dol z gradom vred.. ha saj mas prav ti delavni ptujcan samo da se pije pijanci jebes turizem pa turiste .. pa kaj je te Naredla mi povej ta tvoja princeska nic razen enega plasticnega kroznega to pa je tudi vse ostalo pa je slo za pijancevanje. Sramota da imamo sredi mesta plasticni krozni promet tega se nisem vido nilker razen kje bolj juzno .. pa gori pri centru isto .kolko krat so ze pobirali pa sestavlali ga skup kerga vedno en nabase.. tak da ne bluzi ti pa se postavi na realna tla mislim da si to kar sama komentiras tu sramota

bisabre

Prispevek sem si ogledal in bil več kot zadovoljen. Žal pa so na občini pozabili, da bi bilo dobro, če bi polepšali še fasade bližjih stavb, ki precej kazijo vse skupaj. Mislim, da stroški ne bi bili previsoki. Drugače pa je Stara steklarska resnično več kot uspela. Čestitam!

Starejše novice