Na ponedeljkovi seji bo ptujski mestni svet obravnaval rebalans letošnjega proračuna in spremembo investicijskega programa za ureditev mestne tržnice.

Iz predlaganega gradiva je razvidno, da se je investicijska vrednost dvignila na skoraj 5,4 milijona evrov, kar pomeni, da bo morala mestna občina zagotoviti dodatnega pol milijona evrov, piše STA.

Zdaj veljavni investicijski program, sprejet julija lani, je vrednost naložbe, ki je bila podana na podlagi projektantske ocene, zakoličil pri 4,8 milijona evrov, od tega si mestna občina 4,2 milijona obeta iz evropskega vira za celostne teritorialne naložbe (CTN).

Avgusta je župan Miran Senčar podpisal pogodbo z izbranim izvajalcem, ljubljanskim podjetjem KPL, ki je medtem že začelo s prvimi deli. Pred ponedeljkovo sejo mestnega sveta je postalo jasno, da je pogodbena vrednost del za pol milijona evrov višja od projektantske ocene.

Kot so za STA pojasnili na občini, je do odstopanj prišlo v izvedbenih delih, kjer je med drugim skoraj 170.000 evrov potrebnih samo za arheološka izkopavanja, nekoliko pa se je povišal tudi strošek za pripravo projektne dokumentacije in strokovnega nadzora.

Evropski denar še ni zagotovljen

Ob tem evropska sredstva za ta projekt še niso zagotovljena, so pa od okoljskega ministrstva prejeli pozitivno oceno kakovosti projekta, ki je podlaga za izdajo odločitve o podpori s strani vladne službe za razvoj in kohezijsko politiko. S tem bo občina za projekt prejela 3,4 milijona evrov kohezijskih sredstev in 850.000 evrov proračunskega denarja.

Na ptujski občini, ki bi jo tako projekt v primeru potrditve novega investicijskega programa stal 1,1 milijona evrov, ob tem pred sejo opozarjajo, da je dolgotrajni postopek javnega naročanja že povzročil zamik pri začetku del, zato sta sprejema dokumentov nujna koraka za črpanje 4,2 milijona evrov evropskih sredstev.

Izguba priložnosti za prenovo tega dela mestnega jedra?

Kot poudarja Senčar, bi lahko morebitna zavrnitev obravnave ali sprejema obeh dokumentov imela za mesto usodne posledice - na eni strani izgubo evropskih sredstev za izvedbo projekta, na drugi pa izgubo priložnosti za temeljito prenovo tega dela mestnega jedra.

Žipan zdaj mestni svet poziva, da odgovorno in v dobro mesta sprejme potrebne spremembe, v nasprotnem primeru pa bo, kot je pojasnil, moral prevzeti tudi odgovornost za nastalo večmilijonsko škodo.

Ker je pogodba z izvajalcem del že podpisana, prva dela pa so se že začela, bi morebitna izguba evropskih sredstev lahko povzročila velike finančne težave, projekta pa ne bi bilo mogoče dokončati. Kot dodajajo na občini, bi mesto s tem izgubilo izjemno priložnost za prenovo enega od bolj vitalnih delov starega mestnega jedra.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice