Danes se začenja 27. dirka po Sloveniji, ki bo deset minut čez 13. uro krenila s Ptuja. Ker bo prva etapa krenila s Ptuja, smo preverili, katere ceste bodo v tem času zaprte.

Natanko ob 13.10 bo danes s Ptuja z nevtralnega starta krenila karavana kolesarjev na 27. dirki po Sloveniji. Potem ko je lani največja profesionalna kolesarska preizkušnja na sončni strani Alp odpadla zaradi pandemije novega koronavirusa, bo letošnja še toliko bolj na očeh svetovne javnosti, saj bo na njej nastopil slovenski as Tadej Pogačar.

Današnja etapa se bo začela na Ptuju, šla bo skozi Lenart v Slovenskih goricah, Šentilj, Zgornjo Kungoto, se nadaljevala v Mariboru, kjer bodo kolesarji prečkali Titov most, svojo pot bodo nadaljevali skozi Slovensko Bistrico, Poljčane, Šmarje pri Jelšah, zaključila pa se bo v Rogaški Slatini.

Prva etapa bo sicer namenjena sprinterjem. Uradni začetek dirke bo ob 13.20, etapa pa bo dolga 151,5 kilometra. Visokih ali strmih ovir za sprinterje prvi dan preizkušnje ne bo, drugače bo že v drugi etapi od Žalca do Celja.

Ker se bo dirka pričela prav na Ptuju, bo prišlo do posameznih zapor cest. Katerih?

Trasa prve etape, ki se bo začela na Ptuju.

Bodite pozorni na delne in popolne zapore naslednjih cest

Zaradi varnosti udeležencev kolesarske dirke bo v danes med 9.00 in 11.00 veljala delna zapora Muzejskega trga, Vičave in kraka Maistrove ulice med križiščem z Raičevo ulico in lokalno cesto Vičava. 

Vozniki, ki se bodo pripeljali po Prešernovi ulici, bodo morali zaviti v Cafovo ulico in Dravsko ulico, saj bo 200 metrov od križišča Prešernova ulica - Cafova ulica popolna zapora. 

Popolna zapora lokalne ceste Vičava iz smeri Orešja od slaščičarne pred Šolskim centrom Vičava bo veljala isti dan, med 9.00 in 13.40. Obvoz bo možen in označen preko Ulice Vide Alič na Maistrovo cesto ter nato v smeri Volkmerjeve. 

Popolna zapora Raičeve ulice in Maistrove ulice bo veljala med 9.00 in predvidoma 13.45. 

Današnja popolna zapora cest

Začetek kroga za ogrevanje bo ob 13.00, potekal pa bo skozi mestno jedro Ptuja. Trajal bo predvidoma 40 minut. Kolesarji bodo vozili v spremstvu policije in rediteljev organizatorja. 

Zaradi tega kroga bo veljala popolna zapora za vse te javne ceste: 

 • Križišče Maistrove in Raičeve (obvoz bo urejen levo pri baru Ring, nato po Volkmerjevi,
 • križišče s cesto Ob Grajeni,
 • zapora pri Upravni enoti Ptuj, tako, da ni možen izvoz iz parkirišča za kratkotrajno parkiranje in vožnje iz smeri Potrečeve ceste v smeri Raičeve ali centra mesta,
 • Ulica heroja Lacka,
 • Murkova ulica,
 • Zelenikova ulica,
 • Vodnikova ulica,
 • Minoritski trg, 
 • križišče Vošnjakova - Dravska ulica,
 • Dravska ulica, križišče z Jadransko ulico,
 • Dravska ulica,
 • izvoz iz Dravske na trg pri glasbeni šoli,
 • izvoz iz Cvetkovega trga in Vošnjakove ulice,
 • križišče Cankarjeve in Prešernove ulice in
 • križišče Prešernove in Cafove ulice. 

Zavod za turizem opozarja, da morajo občani in občanke svoja vozila umakniti iz območja te športne prireditve. Vozila lahko parkirate na Zadružnem trgu in Čučkovi ulici. 

V času tega ogrevalnega kroga, med 13.00 in 13.45, prav tako ne bo možen izvoz iz stavb, ki ležijo ob omenjenih cestah in ulicah, na javno cesto. 

Prav tako bo na dan dirke onemogočeno parkiranje vozil v območju plačljive modre cone na Prešernovi ulici, zato naj vsi uporabniki tega parkirišča svoja vozila umaknejo en večer prej. 

Prevozna bo regionalna cesta iz smeri starega dravskega mostu v smeri Ormoža, do začetka dirke bo prevozna Osojnikova cesta, ki pa bo za krajši čas zaprta po štartu dirke, vse do Gasilskega doma Ptuj. 

Štart dirke bo na Potrčevi cesti pred stavbo Perutnine Ptuj. Trasa bo nato stekla po Potrčevi cesti v smeri Slovenskogoriške. Organizator bo po štartu dirke čimprej zagotovil ponovno vzpostavitev prometnih tokov. 

Na dirki bo nastopilo 23 Slovencev

Prvič v zgodovini dirke bo na startu aktualni zmagovalec dirke po Franciji, glede na zasedbo pa bi bilo veliko presenečenje, če v nedeljo, ko bo na sporedu zadnja etapa od Ljubljane do Novega mesta, Pogačar ne bi stal na najvišji stopnički zmagovalnega odra.

Zmago oziroma zeleno majico izpred dveh let sicer brani Italijan Diego Ulissi (UAE Team Emirates). Ta je imel v zadnji izdaji dirke izdatno pomoč, saj je zanj dirkal tudi Pogačar, tokrat pa bosta v obrnjenih vlogah.

Na dirki bo nastopilo 23 Slovencev, od tega dve ekipi s slovensko licenco (Adria Mobil in Ljubljana Gusto Santic) ter selekcija slovenskih kolesarjev na čelu z Janezom Brajkovičem.

Od tekmovalcev ekip svetovne serije bo poleg Pogačarja v dresu UAE Team Emirates nastopil Jan Polanc, Bahrain Victorious pa bosta zastopala Matej Mohorič in Jan Tratnik. V dresu Bike Exchange bi moral nastopiti sprinter Luka Mezgec, a bo zaradi prebolelega covida-19 domačo dirko izpustil.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice