Glasovanje občanov in občank za predloge participativnega proračuna se nezadržno približuje. Pa že veste, za katere tri predloge boste glasovali?

Rok za oddajo predlogov za participativni proračun Mestne občine Ptuj se je že iztekel, na občino pa jih je prispelo 66. Zdaj pa imate občani in občanke Ptuja še eno nalogo - glasovati za vaše tri najljubše. 

Tako boste občani in občanke lahko za najboljše predloge glasovali v sredo, 9. junija, med 15.00 in 19.00, ko bo predčasno glasovanje. Ker je ta dan glasovanje predčasno, bo možno svoj glas oddati le na sedežu Mestne občine Ptuj. 

Glasovanje pa bo potekalo tudi v nedeljo, 13. junija, med 8.00 in 12.00. 

Četrtna skupnost Ljudski vrt s piknik prostorom, skate parkom ali morda ureditvijo paviljona?

Na območju Ljudskega vrta boste lahko glasovali med šestimi predlogi. Med njimi je tudi doživljajski park, ki bi bil kombinacija Polhovega doživljajskega parka v Polhovem Gradcu in pustolovskega parka Betnava. V prihodnosti pa si želijo tudi balinišča. 

Menijo, da je potreba po parkovnih in rekreacijskih površinah zelo povečana predvsem zaradi stanovanjske gradnje v Rabelčji vasi. Tako si želijo, da bi igrala, paviljon, ribnik in površine za mlade dopolnili še z doživljajskim parkom. Investicija bi bila vredna 25 tisoč evrov. 

Naslednji predlog je poligon za skaterje. Pobudnik je mnenja, da bi tako otroke zvabili stran od telefonov in računalnikov na igrišča. Park bi postavili zraven že postavljenih skating objektov v Ljudskem vrtu, investicija pa bi bila vredna 20 tisoč evrov. 

Stanovalci blokov si želijo petnajst piknik prostorov z žari in vrtnimi garniturami, ki pa bi bile enakomerno zastopane po vsej skupnosti.

Pobudnik pravi, da bi tako vsem stanovalcem ponudili priložnost, da si organizirajo piknike in se tako tudi več družijo med seboj. Vrednost investicije piknik prostora bi bila 16.080 evrov. 

Med pobudami je tudi ureditev paviljona v Ljudskem vrtu. Prostor se sicer počasi, a vztrajno ureja, a pobudnik pravi, da bi bilo treba urediti paviljon tako, da bi napravili plan vsebin, ki bi se v njem pojavljale. Pobudnik je mnenja, da bi se lahko tukaj pripravljale delavnice, koncerti in razne druge aktivnosti. Vrednost investicije bi bila 8203,59 evra. 

»Ne bodi kokoš - vrzi v koš« bi pisalo na tablah, ki bi jih postavili po celotnem Ptuju, predvsem pa ob sprehajališčih za pse. Predlog veli tudi, naj se postavi več košev za pasje iztrebke in smeti. Pobudnik je mnenja, da so nujne lokacije za koše na Panorami, Ljudskem vrtu, poti ob Dravi do Rance ter v blokovskih naseljih, v mestnem parku, pod gradom in še kje. Vrednost investicije bi bila 2300 evrov. 

Nekateri pobudniki iz območja Ljudski vrt pa se želijo tudi več gibati. Tako je zadnja pobuda na tem območju želja po zanimivih športnih vadbah na prostem. Pobudnik predlaga tudi nabor vadb, kot so pilates, chi gong, tai chi, zumba, aerobika, HIIT, joga, telovadba za hrbtenico, nordijska hoja, bosonoga hoja, osnove pravilnega teka, parkour. 

Vadbe bi se izvajale v toplejših mesecih, cena investicije pa bi bila dva tisoč evrov. 

Največ predlogov je prišlo iz Brega - Turnišč in Centra

Predvsem na območju Breg - Turnišče manjka površina, ki bi bila namenjena fitnesu na prostem. Tako je med predlogi prostor, kjer bi na prostem postavili naprave za preprosto vadbo na svežem zraku. Predlagajo postavitev pri Vrtcu Ptuj enoti Zvonček, vrednost investicije pa bi bila 20.239 evrov. 

Se še spomnite igre ristanci? Tega si želijo starši in otroci, saj bi lahko s talnimi igrami otroke zaposlili, medtem ko bi lahko starši posedeli. 

Predlagajo, da bi bili postavljeni v bližini klopi, stolov v mestu, cena investicije pa bi bila 2950 evrov. 

V starem mestnem jedru je bilo veliko obrti, a znanje o teh se počasi izgublja. Zato pobudnik predlaga, da bi na mesta, kjer so bile posamezne obrtniške delavnice postavili informacijske table, ki bi prikazovale takratni izgled. Pobudnik nekaj lokacij že predlaga, cena investicije pa bi bila dva tisoč evrov. 

Pri Osnovni šoli Breg si želijo učilnice na prostem in zeliščne učne poti. Tako bi otrokom omogočili razširjen program v naravi. Namestili bi mize in klopi, prostor pa bi lahko uporabljali tudi starši in sprehajalci. Med objekt šole in Rogaško cesto bi umestili zeliščno učno pot, kjer bi otroci in mimoidoči spoznavali zelišča, ki bi bila opremljena s tablicami. 

Vrednost investicije, ki ne bi bila na voljo le učencem, ampak vsem prebivalcem in prebivalkam bi bila 10.750 evrov. 

Pobudnik, ki ga skrbi predvsem za varnost pa bi na vsako javno parkirišče namestil po en gasilni aparat. Ta bi se namestil v zaščitno omarico, ki se jo za dostop do aparata razbije. Vrednost investicije bi bila 2105 evrov. 

Pri Domu krajanov Turnišče in Domu krajanov Ivana Spolenaka Breg si želijo servisne postaje za vsa kolesa in polnilnice za električna kolesa. Tako bi spodbudili populacijo, da se začne več gibati, cena investicije pa bi bila osem tisoč evrov. 

Videti je, da letos Ptujčanom in Ptujčankam manjka prav vadba, saj si na tem območju želijo brezplačne akrojoge. Pobudnik meni, da bi se tako ljudje med seboj spet zbližali, med seboj vzpostavili zaupanje in gradili odnos. 

Pobudnik za lokacijo predlaga park Turnišče ali mestni park, cena investicije pa bi bila šest tisoč evrov. 

Ena izmed pobud je tudi športni dan v parku Turnišče. Tako bi organizacija športnega dneva vključevala različne aktivnosti, združeni izvajalci pa bi z oglaševanjem dosegli večji obisk. Vrednost investicije bi bila tri tisoč evrov. 

Park Turnišče je za mnoge prebivalce trn v peti. Del peš poti se je sicer že uredil, a pot od avtobusne postaje do igral ostaja neurejen. Tako pobudnik predlaga, da se uredi peš pot od avtobusne postaje do igral. Cena investicije je ocenjena na sedem tisoč evrov. 

Območje pri Domu krajanov Turnišče je postalo zbirališče prebivalcev, zato pobudnik predlaga, da se naj uredi ribnik in okolica pri domu krajanov.

Predlaga tudi vodomet, rožna korita s cvetočimi rožami, okoli ribnika pa se naj postavijo štiri klopi, dva koša, pitnik in stojalo za kolesa. Cena investicije bi bila pet tisoč evrov. 

V središču mesta in po parkih so zasajena drevesa, ki bivanje v mestih olajšajo in naredijo še prijetnejše. Tako pobudnik poziva, da bi vzpostavili digitalni register dreves. Tako bi lahko preprečili škode, kot so padci vej ali dreves. Vrednost investicije je 4550 evrov.

Med koncem Finžgarjeve ulice in ulice Na obrežju bi bilo potrebno urediti peš pot, pravi pobudnik. To pot uporablja veliko občanov naselja pri Svetem Roku. Teren bi najprej izravnali in nato tlakovali ali asfaltirali na razdalji sto metrov. Vrednost investicije bi bila 7500 evrov. 

Med epidemijo se je veliko posameznikov preselilo iz pisarne v službi v domačo pisarno. Ker pa je delo na prostem prijetnejše pa pobudnik predlaga, da se na javnem prostoru namesti miza, stoli ali klopi. Tak prostor bi bil primeren za sestanke na prostem in samostojno delo.

S postavitvijo pametnih e-klopi, ki bi delovale na sončno energijo pa bi lahko osebe po več ur delale na prostem. Cena investicije bi bila 9700 evrov. 

Dvajseta pobuda je zid poezije, kjer bi zbirali verze pesnikov z vsega sveta. Ta je najprej nastal na Jadranski ulici, privlači pa mnoge obiskovalce. Tako pobudnik predlaga tako umetniško rešitev tudi pod cerkvijo Svetega Jurija, saj pot iz Miklošičeve ulice do cerkve svetega Jurija ni pot, kjer bi se turisti pogosto ustavili. Cena investicije bi bila dva tisoč evrov. 

Kako prijetno bi se bilo spočiti na viseči vreči sredi Ptuja. Predlog je torej, da se viseče vreče izobesijo na več lokacijah po Ptuju, na njih pa se lahko turisti ali prebivalci spočijejo. Cena investicije bi bila tri tisoč evrov. 

Ulice naj oživijo, je predlog naslednjega pobudnika, ki si želi uličnih predstav, nastopov in svetlobnih instalacij. Tako predlaga, da naj mestne ulice oživijo z uličnim gledališčem, ki bi se odvijal v poletnih mesecih. Dogodki bi bili javni in brezplačni, cena investicije pa bi bila 7500 evrov. 

Ob vadbi na igriščih je treba tudi piti in zato pobudniki predlagajo, da se bo igriščih postavijo pitniki. Pobudnik predlaga več lokacij, ki se nahajajo ob parkih in igriščih. Cena investicije bi bila 5200 evrov. 

Pobudniki so mnenja, da v središču mesta ni površin za igro otrok in tako predlagajo, da se namestijo igrala na ptujsko tržnico. Igrala bi bila napihljiva, cena investicije pa bi bila 10.750 evrov.

Pobudniki si želijo tudi opremiti turistične znamenitosti z informacijami na informativnih tablah. Tako si želijo jasnih in velikih informacijskih tabel, ki bi bile uporabne ta turiste in domačine. Cena investicije bi bila tri tisoč evrov. 

Na Ptuju pa bi lahko postavili tudi zunanje razstavne prostore. Te bi zapolnili meščani, umetniki, šole ter društva, pobudniki pa so mnenja, da bi razstava privabila tudi turiste. Cena investicije bi bila deset tisoč evrov. 

Jezero, Rogoznica, Spuhlja si želijo predvsem vadb 

Na tem območju si želijo vadb, pa tudi postajališča za kolesa Pecikl na Ranci. Kolesa Pecikl so postala priljubljena med prebivalci in tudi turisti. A na Ranci postajališča za ta kolesa ni in zato pobudniki predlagajo, da se kupi pet koles in se jih postavi na Ranco. Cena investicije bi bila pet tisoč evrov. 

V Domu krajanov Rogoznica si želijo medgeneracijskega prostora. Trenutno so namreč omejeni na notranje prostore, zato predlagajo, da se uredi tudi zunanjo površino. 

Želijo, da se okoli lipe uredi tlakovana površina, na katero bi se postavile klopi. Ta bi se nadaljevala do paviljona za rusko kegljanje. Cena investicije bi bila 17 tisoč evrov. 

V Športnem parku Spuhlja si, kot tudi drugod, želijo fitnesa na prostem. Tako bi prebivalci imeli priložnost vadbe na prostem, ki bi bila primerna za vse generacije. Cena investicije bi bila 12.500 evrov. 

V Športnem parku Spuhlja pa si želijo še otok športa oziroma trim otok. Postavili bi orodje za vadbo, zasadili drevje, investicija pa bi bila vredna deset tisoč evrov. 

Pred vhodom v večnamensko dvorano v Spuhlji si želijo defibrilatorja. Ta bi bil v omarici, zraven pa se nahaja tudi Gasilsko društvo Spuhlja. Cena investicije bi bila 2573 evrov. 

Tudi na Grajeni in Panorami si želijo servisne postaje za kolesa

Na območju pri domovih Bratje Reš in Olge Meglič si želijo servisne postaje za vsa kolesa in polnilnice za električna kolesa.

Enako željo imajo tudi pri Športnem parku Grajena in na sedežu Četrtne skupnosti Grajena. Cena vsake investicije bi bila osem tisoč evrov. 

Na sprehod brez smeti pa si želijo na relaciji Vičava - Orešje in Maistrova ulica - Štuki. Tam namreč ni dovolj košev in zato se ob pločniku nabirajo odpadki. Cena investicije bi bila 2370 evrov. 

Pobudniki na Grajeni pa še predlagajo postavitev otroških igral pri Športnem društvu Grajena. Igrišča se nenehno izboljšujejo, kar manjka je so le še igrala za otroke. Želijo si, da bi otroci več časa preživeli v družbi na igralih. Cena investicije bi bila 10 tisoč evrov. 

Mestni vrh vsako leto obišče veliko pohodnikov, ki pa nimajo urejenega primernega počivališča, Zato predlagajo, da se na poti, ki je najbolj obiskana uredi počivališče za pohodnike. To bi bilo postavljeno v bližini Esbaharove kapele, cena investicije pa bi bila 3680 evrov. 

Svoje predloge je lahko oddala tudi skupina mladih

Med mladimi je na seznamu želja tudi mladinski oder, kjer bi lahko organizirali koncerte za manjšo do srednje veliko publiko.

Občina bi poskrbela za infrastrukturo, kot na primer ozvočenje, na razpise za uporabo odra pa bi se lahko prijavljali razni organizatorji. Cena investicije bi bila devet tisoč evrov. 

Nekdaj je Ptuj veljal za manjše središče alternativne glasbe, a v zadnjih letih to zamira. Zato pozivajo, da bi občina zagotovila sklad, ki bi bil namenjen snemanju pesmi ali albumov ptujskim ustvarjalcem. Menijo, da bi tako tudi promovirali naše mesto. Cena investicije bi bila pet tisoč evrov. 

Predlagajo tudi, da bi ptujska tržnica zaživela z dnevom odprtih vrat ptujskih obrtnikov. Ta bi potekal enkrat na mesec, vsak obrtnik bi imel eno stojnico, kjer bi predstavljal svoje izdelke. Cena investicije bi bila pet tisoč evrov. 

Epidemija je pustila posledice tudi na psihičnem zdravju mladih. Zato pobudniki predlagajo vzpostavitev programa, ki bi spodbudil mlade k iskanju pomoči. Uporabnikom projekt nudi pomoč v lokalnem okolju, ki je obenem brezplačna. Cena investicije bi bila 4188 evrov. 

Mladi si želijo več komunikacije med seboj, zato bi zagnali aplikacijo Mladi na Ptuju. Ta bi pomagala pri povezovanju med mladimi in izmenjavi kontaktih podatkov. Tako bi se tudi izboljšalo sodelovanje občine z mladimi, izboljšala bi se tudi informiranost. Cena izvedbe projekta bi bila 12.200 evrov. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice