Milan Klemenc, mestni svetnik iz vrst DeSUS, je v zadnjem času podal več pobud, s katerimi je razburkal javnost - predvsem s to, ki se nanaša na merjenje hitrosti po Ptuju in bližnji okolici.

Tako je prva pobuda ptujskega mestnega svetnika Milana Klemenca, da se naj ob pripravi naslednjega proračuna namenijo sredstva za nabavo ohišij za stacionarne merilnike hitrosti. 

Te bi želel postaviti na vpadnice v mesto in na mestih pri bližini šol in vrtcev. »S postavitvijo teh ohišij in mesečnimi najemi merilnikov hitrosti bomo na tak način z majhnim finančnim vložkom prispevali k večji prometni varnosti,« meni Klemenc. 

A občinska uprava pobudi ni naklonjena, saj so mnenja, da je postavitev radarjev radikalen poseg. 

Tako občinska uprava predlaga, da je na prometno obremenjenih področjih veliko bolje izvesti nadzorne ukrepe s strani nadzornih služb, kot so mestno redarstvo in policija. 

»Postavitev radarjev je radikalen poseg, za katerega menimo, da pri javnosti ne bi naletel na odobravanje, zato je tukaj potrebno postopno delovanje in usklajevanje z javnostjo,« odgovarja občinska uprava. 

Mobilni radar najemamo, za nakup bi odšteli 35 tisoč evrov

Naslednja (prometna) pobuda Klemenca se je nanašala na mobilni radar, ki ga sedaj občina najema. Predlaga, da se preuči možnost nabave lastnega. 

Robert Brkič, vodja občinskega redarstva odgovarja, da o nabavi svojega mobilnega radarja, ki prekrške slikovno dokumentira razmišljajo že dlje. 

Cena takega radarja je približno 35 tisoč evrov, v to ceno pa ni zajeta še cena motornega vozila. 

Tako je ob nakupu takega radarja potrebno kupiti še ustrezno vozilo nižjega cenovnega razreda, v katerega bo naprava nameščena. S tem nastanejo še stroški vzdrževanja vozila. 

Brkič dodaja, da imamo na Ptuju trenutno sklenjeno pogodbo za najmanj štirideset dni nadzora hitrosti vožnje letno na območju celotnega Spodnjega Podravja. Pogodba veli, da je tak radar zagotovljen najmanj trideset dni za območje Ptuja. 

Pogodbena cena dnevnega najema naprave je 215,5 evrov. 

»V letu 2020 je strošek najema radarja znašal okoli 7000 evrov, prihodek iz naslova glob zaradi prekrškov prekoračitve hitrosti vožnje pa je v letu 2020 znašal 66.253,78 evrov,« zaključi obrazložitev Brkič. 

Poziv tudi za nakup dodatnih tabel »Vi vozite«

Mestni svetnik Klemenc je dodal tudi pobudo, da bi občina kupila deset dodatnih tabel »Vi vozite«. Gre za table, ki prikazujejo hitrost vožnje. 

Te naj bi nabavili iz naslova kazni za prekoračene hitrosti. 

Table sicer niso radarske, a merijo hitrost in to beležijo za statistiko. Tako gre za nekoliko prijaznejšo rešitev umirjanja prometa.  

Občinska uprava je odgovorila, da se lahko nakup desetih prikazovalnih tabel opravi le, če bo nabava vključena v proračun Mestne občine Ptuj.

Posebno potrebo po tabli je Klemenc izpostavil na območju Vičave 1 proti Orešju. Gre za šolsko pot, ki se je poslužuje veliko učencev in dijakov iz ptujskega šolskega centra in Osnovne šole Olge Meglič, zato je mnenja, da je umiritev prometa potrebna. 

Občinska oprava predlog odobrava, zato se bo na tem mestu postavitev table »Vi vozite« izvedla v drugi polovici leta. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualne predsednice države?

Sreda (nepreverjen)

》Postavitev radarjev je radikalen poseg, za katerega menimo, da pri javnosti ne bi naletel na odobravanje《
Radikalen "poseg" je tudi ko zbijejo človeka na cesti. Smešno da se za razlog omenja odobravanje javnosti.

Starejše novice