Foto: osebni arhiv Alena Gajška
Alen Gajšek, umetnik, ki je svoja otroška leta preživel na Ptuju, zdaj ustvarja v štajerski prestolnici. Le pol leta nazaj pa so ga kontaktirali z luksuznega Maseratija.

Alen Gajšek je 3D umetnik, ki sicer zdaj živi v Mariboru, a je svoja osnovnošolska leta še prebijal na Ptuju. Pri 26. letih pa ga je, kot mladega vizualnega umetnika, doletela velika čast - ustvarjati za luksuznega avtomobilskega velikana Maseratija. 

Po izobrazbi sicer strojni tehnik, a po duši umetnik, ki rad producira glasbo, pilotira svojega drona ali pa svoj prosti čas prebija na nogometnem ali košarkarskem igrišču. 

Večinoma ustvarja za glasbeno industrijo

Svoje 3D umetnine večinoma ustvarja za podjetja in vsebine, ki jih uporabljajo v glasbeni industriji. Ustvarja torej v 3D digitalni grafiki, modeliranje pa poteka kot proces matematične upodobitve tridimenzionalne površine objekta, pri čemer uporablja posebno računalniško programsko opremo. 

Preprosteje, gre za kiparjenje, a s pomočjo geometrije in računalniške opreme. Ko je 3D objekt končan, ga še osvetli z lučmi, ki dajo občutek, kot da se objekt nahaja v naravi. 

»Ta tehnologija je tudi razlog, da je velika večina oglasov, ki jih vidimo po televiziji računalniško generiranih,« še doda mojster, ki sicer ustvarja pod umetniškim imenom Gufe

Opazili so ga na Maseratiju in mu ponudili življenjsko priložnost

Ekipa Maseratija je preko platforme Instagram, le pol leta nazaj, opazila Alenova dela, ki so jim bila povšeči, saj so ga povabili k sodelovanju. A že ob začetku sodelovanja so povedali, da je pomembna prav vsaka podrobnost. 

»Ustvariti sem moral sliko, ki prikazuje njihov prvi supercar Maserati MC20. Želeli so, da ga naredim v svojem stilu oziroma ga postavim v futuristično okolje,« je za Ptujinfo povedal umetnik Gufe. 

Pri ustvarjanju je imel proste roke, na Maseratiju so imeli predvsem tehnične zahteve. Čeprav je bil s strani Maseratija kontaktiran že pol leta nazaj, pa je bilo delo objavljeno letošnjega aprila. Za celotno 3D umetnino je umetnik Alen porabil približno petnajst ur

Umetniku Gufeju so tako zaupali prav posebno nalogo - 3D umetnino prvega superavtomobila, ki ga je Maserati kadarkoli ustvaril. Kljub zahtevni nalogi pa so bili z delom umetnika zadovoljni, saj je že po prvih osnutkih dobil zeleno luč za nadaljevanje dela. 

Delo je potekalo v nekaj korakih. Tako je iz Maseratija najprej dobil 3D model, za katerega je najprej ustvaril teksture. Sledilo je ustvarjanje 3D scene oziroma ozadja, kamor je postavil superavtomobil. Ustvarjal je v programu Cinema 4D

Velik korak tudi za nadaljnjo kariero

Gajšek pravi, da mu delo za Maseratija pomeni ogromno. Posebno ljubo mu je, da so želeli, da sliko zanje ustvari v svojem umetniškem stilu. 

»Največja želja vsakega umetnika je, da odkrije svoj stil, po katerem je prepoznaven,« za Ptujinfo doda Alen. 

Hkrati pove, da ga čaka še veliko dela, preden bo s svojim stilom ustvarjanja zadovoljen, saj je kot mnogi umetniki izjemno samokritičen glede slik in animacij, ki jih ustvarja. Doda, da je tak projekt pokazatelj, da je na pravi poti. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

jurček (nepreverjen)

Čestitke! Veliko uspeha v prihodnosti.

Starejše novice