V okviru projekta Trialog se je danes odvil še zadnji posvet, tokrat so se ga udeležili mladi. Platforma, ki je nastala v okviru projekta, pa je že presegla pričakovanja.

Partnerji so se prijavili na norveški mehanizem s projektom Trialog že lansko leto. Danes lahko vidimo, da projekt že žanji prve uspehe. Prav danes se je v prostorih Stare steklarske odvil še zadnji posvet v okviru projekta. Udeležili so se ga srednješolci z namenom, da sami izpostavijo problemska polja in rešitve, ki ji prepoznajo kot pomembne. 

Kaj sploh je Trialog? 

Projekt, ki ima svoje začetke v času med in po koroni, saj je bilo takrat moč opaziti povečano medvrstniško nasilje, v povezavi s tem pa so takrat opazili tudi slabše duševno zdravje med mladimi. 

Projekt Trialog skuša ponovno opolnomočiti mlade, da bi dobili znanje in veščine, da pomagajo sebi. 

Gre torej za projekt, s katerim želijo krepiti mehke veščine mladih, preko katerih bodo pridobili samozavest in medsebojno spoštovanje, na podlagi tega pa se bodo bolj množično in lažje odločali za družbeno participacijo. 

Projekt je financiran s strani norveškega finančnega mehanizma in s participacijo našega ministrstva za regionalni razvoj in kohezijo. 

Potrebujem pomoč - nudim pomoč 

V okviru projekta je nastala nova interaktivna platforma, za razvoj katere je bil zadolžen CID Ptuj. Zasnovana je dvokrilno. Zavihek Potrebujem pomoč, je za mlade, ki so se znašli v duševni stiski ali so žrtve kakršnegakoli nasilja, zavihek Nudim pomoč pa je za tiste, ki se soočajo s tistimi, ki se znajdejo v stiski. 

Tudi preko platforme želijo izpostaviti družbeno aktivacijo mladih tako, da ti pomagajo komu, ki se znajde v stiski. Na strani je tudi ažuriran seznam kontaktov, kam se lahko obrnejo po pomoč. 

Platforma pa nudi tudi veliko vsebin, ki pripomorejo k dobremu duševnemu počutju, kot so preproste tehnike sproščanja. Odziv na platformi je že v tem trenutku zelo zadovoljiv, saj so že dosegli parametre, ki bi jih morali doseči do aprila naslednjega leta. 

In kakšna je naloga ptujske občine v projektu? Naloga Mestne občine Ptuj kot partnerja je pripraviti priporočila za politične odločevalce, da bodo lahko v prihodnje uporabili izsledke projekta. Prav iz tega razloga so šli v organizacijo štirih internih posvetov, danes je potekal zadnji, četrti. 

Starejše novice