Čezmejna Cesta gradov se razteza na 1001 kilometrih in povezuje 41 gradov, med njimi tudi Ptujski grad. Tega je pred dnevi obiskal avstrijski medij in v članku strnil vtise o obisku te bogate kulturne dediščine.

Na čezmejnem območju Avstrije, Slovenije in Hrvaške so številni mogočni gradovi in utrdbe, ki so skozi stoletja na vihravem mostišču med srednjo in jugovzhodno Evropo nudili zavetje tukajšnjemu prebivalstvu.

Avstrijski gradovi so se pred dobrimi štiridesetimi leti povezali v Cesto gradov ali »die Schlösserstaße«, z namenom družnega negovanja bogate in razgibane zgodovine ter skupnega nastopa na turističnem tržišču.

Cesta gradov si je nato utrla pot tudi na slovensko stran. Avstrijskim in slovenskim gradovom so se kasneje pridružili še hrvaški gradovi.

Razburljivo potovanje skozi čas

Pred kratkim so Ptuj in bližnje gradove, ki spadajo pod Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, obiskali soustvarjalci projekta Ceste gradov. Številni udeleženci študijskega potovanja so prispeli iz Avstrije. 

Med njimi je bil tudi avstrijski medij Kleine Zeitung, ki je v članku strnil zgodovinske dediščine polne vtise. Kot so zapisali v omenjenem mediju, priče preteklosti vabijo na razburljivo potovanje skozi čas. Cel članek je objavljen na njihovi spletni strani

»Z veliko srca in duše, strasti in strokovnosti oživljajo 15.000 let kulturne zgodovine in več kot 2000 let vojaške zgodovine v vrhunskih muzejih in razstavah ter delujejo kot pomembna središča umetnosti in kulture,« so pri omenjenem zapisali za gradovih, ki se združujejo v Cesto gradov. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice