Slika je simbolična.
Člani ptujskega varnostnega sosveta so se na seji pogovarjali tudi o varnosti pribežnikov iz Ukrajine. So ti nastanjeni v neprimernih prostorih?

Ob začetku vojne v Ukrajini se jih je mnogo podalo na pot v varne države. Veliko jih je zatočišče našlo tudi pri nas, na Ptuju.

Od dogovorov z družino, znanci, prijatelji, nekaj pa jih je tudi v kapacitetah, ki jih je ponudila država. 

A kdo poskrbi za to, da ne prihaja do zlorab? 

Slovenije je jasno podporo Ukrajini že izkazala z raznimi ukrepi. Nekdanji minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je ob začetku vojne sporočil, da bodo na slovenskih avtocestah plačila cestnine oproščeni ukrajinski državljani, prav tako se je vzpostavil klicni center za pomoč državljanom Ukrajine. 

Slovenski urad za migracije pa je poskrbel tudi za nekaj namestitev. Tako je nekaj Ukrajincev in Ukrajink nameščenih tudi po zasebnih hišah in stanovanjih.

Prihaja do zlorab? 

Na osmi seji Varnostnega sosveta Mestne občine Ptuj je Tatjana Vaupotič Zemljič, sicer članica sosveta izpostavila vprašanje nadzora nad tem, kje so nastanjeni pribežniki iz Ukrajine. 

»Da bi nekdo imel nadzor nad tem v kakšne prostore se jih nastani in kaj se potem tu dogaja,« je dejala Vaupotič Zemljič. 

Ob tem izpostavi tudi primer, da so se selili v stanovanje, ki je bilo opremljeno le z dvema posteljama. 

Načelnik ptujske policijske postaje Aleksander Lubej je odgovoril, da brez suma policija ne more posredovati in preverjati stanovanj ali hiš, kjer so pribežniki nastanjeni. 

»Ukrajinke so bile targetirane že pred tem, ko so prihajale iskati sem delo in lahko hitro postanejo žrtev,« je pritrdila Sergeja Puppis Freebairn. 

Je država preverjala stanovanja? 

Imate tudi vi morda kakšno vikend hiško, pa vas je pred časom presenetil klic urada za migracije? Nekateri so prejeli povpraševanje, ali bi bili pripravljeni sprejeti posameznika ali družino iz Ukrajine.

Pri tem pa se poraja vprašanje, ali država sploh preveri v kakšnem stanju so te kapacitete. 

»Da država kot plačnik preveri, v kakšne pogoje je nekoga nastanila,« izpostavi vprašanje Vaupotič Zemljič. 

Za pojasnila o tem, ali država kapacitete tudi preveri, smo se obrnili na Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov, na odgovore pa še čakamo. 

Starejše novice