Pred ptujsko okrožno sodnico Marjano kosi na zatožno klop sedla Tamara Jereb in Marko Golob, ki jima tožilstvo očita, da sta meseca maja lani v baziliki na Ptujski Gori vlomila v nabiralnike.

V nabiralnikih cerkev zbira prostovoljne prispevke, iz katerih sta odnesla nekajdnevni zaslužek oziroma nabirko. Isto kaznivo dejanje naj bi po prepričanju tožilstva ponovila že junija, a je takrat ostalo zgolj pri poskusu.Obtožena, ki prihajata z Gorenjske, sta na sodišču povedala, da sta se za tovrstno kaznivo dejanje odločila težka življenjska situacija, ki sta jo preživljala v tistem času. Dodala sta, da sta bila brez strehe nad glavo.

V nabiralnikih je zbran denar štirih dnevov

Kot je poudarila ptujska okrožna državna tožilka Klementine Prejac, v obtožnici ni bilo moč oblikovati višine zneska, ki sta ga odtujila Cerkvi. Tamkajšnja župnija je povprečni dnevni znesek, ki ga darujejo farani oziroma obiskovalci bazilike, lahko izračunala na podlagi zneska celomesečne nabirke za mesec maj 2017. V nabiralnikih pa je bil zbran denar štirih dnevov, zato so dnevni znesek pomnožili s štiri in prišli do vrednosti 475 evrov.

Koliko denarja sta v resnici odnesla?

Z omenjeno višino zneska se obtožena, nista strinjala, pa tudi Janez Alojzij Kurbus, pater minorit, je priznal, da gre samo za oceno in ne točni znesek. Kot je razložil, vselej, ko izpraznijo nabiralnike, ne štejejo denarja, ampak naj bi ga odlagali na posebej dogovorjeno mesto, kjer ga preštejejo šele konec meseca. Po njegovem župnija prav zato ne more natančno vedeti, koliko denarja sta odnesla.

Posnetek varnostne kamere glavni dokaz za policiste

Storilca je ujela varnostna kamera neposredno pri dejanju, omenjeni posnetek pa naj bi bil tudi glavni dokaz za policiste, da so ju lahko izsledili. Posnetek naj bi kriminalistom razkril, da gre za stara znanca policije, ki ju bremeni več kaznivih dejanj goljufije in tatvine. Za nekaj kaznivih dejanj naj bi bila osumljena že obsojena, nekaj kazenskih postopkov pa je na sodiščih še v teku.

Tožilstvo nekoliko spremenilo obtožnico

Obtožena sta na sodišču pred sodnico po posvetu zagovornikov in tožilstva dejanje priznala in ga obžalovala, zato je tožilstvo nekoliko spremenilo obtožnico. To je bilo po mnenju tožilstva potrebno, saj nikomur ni uspelo natančno ugotoviti višine zneska, za katerega je bila cerkev oškodovana.

Vsakemu denarna kazen 131 evrov

Sodnica je pri izreku sodbe sledila tožilstvu. Jerebovi je naložila pogojno kazen v višini štirih mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta, Goloba pa na šest mesecev zapora, ki jih lahko izvrši z družbeno-koristnim delom. Stroške postopka bodo plačali s proračuna, državo pa bosta stala tudi njuna zagovornika, ki sta jima bila postavljena po uradni dolžnosti. Obtožena bosta morala odšteti le vsak po 131 evrov za stroške vročanja pošte in prisilne privedbe na predobravnavni narok.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice