Foto: Jure Banfi
Otvoritvena etno povorka bo že to soboto ulice Ptuja s pisano predstavitvijo raznolikih etnografskih likov spremenila v barvito etnološko prestolnico.

Tradicionalno se Kurentovanje začenja s kurentovim skokom. 'Ruženje' bomo prvič zaslišali v petek, 2. februarja, ob polnoči, ko si bodo kurenti prvič nadeli zvonce in zaplesali mistični ples okoli ognja.

V soboto, 3. februarja, sledi bo otvoritvena etno povorka. To bo izjemno etnografsko doživetje, ki ponuja dragocen vpogled v navade in maske od blizu in daleč.

Prireditev se začne ob 11.00, organizatorji pričakujejo 15.000 obiskovalcev.

Trasa otvoritvene povorke bo po teh ulicah ...

Na spodnjem zemljevidu lahko preverite traso, po kateri se bodo sprehodili številni tradicionalni pustni liki, kot so kurenti, kopjaši, cigani, orači, ruse, piceki, medvedi in še kdo.

Povorka bo potekala po trasi:

Muzejski trg – Prešernova ulica – Slovenski trg– Slomškova ulica – tržnica– Miklošičeva ulica – Mestni trg – Krempljeva ulica – Minoritski trg – Miheličeva galerija - Karnevalska dvorana, dvorana Campus Sava Ptuj.

Zelene točke označujejo začasne in stalne ponudnike ob trasi, kjer lahko kaj prigriznete ter se osvežite s pijačo.

Za stranišča pa je tako ali tako vedno dobro vedeti, kje se nahajajo. Označujejo jih rdeče točke.

Zapore cest, po katerih bo v soboto potekala otvoritvena etno povorka, bodo med 9.00 in 13.30. 

Konec oblasti Nuške Gajšek

Na prvem vrhuncu letošnjega Kurentovanja se bo po ptujskih ulicah in trgih sprehodilo več kot 30 skupin. Slovenskim etnografskim likom se bodo pridružile etnografske skupine iz Hrvaške in Italije. 

Vrstni red in opise skupin na Otvoritveni etno povorki najdete na obarvani povezavi

Med povorko se bo ob 11. uri odvila tudi predaja oblasti.

Ključe do mestnih vrat bo prevzel princ karnevala Francesco Guffante, ptujski mestni sodnik. Je že 19. princ karnevala, njegova inavguracija pa je potekala 11. novembra, ob 11.11, na praznik svetega Martina ali, kot mu rečemo Ptujčani in Ptujčanke, na 'mali fašenk'.

Po povorki organizatorji obiskovalce vabijo, da se jim pridružite na zabavi z glasbeno skupino Nova pot ter na Pustnem ringarajanju.

Komentarji (1)

Sergej 22 (ni preverjeno)

Sedaj se še navžijte tega ,kmalu bo prepoved maskiranja, ker prišleke moti oz žali

Starejše novice