Slika je simbolična.
Vstopili smo v drug teden volilne kampanje pred predsedniškimi volitvami. Naposled so znana vsa imena, ki jih bomo lahko obkroževali 23. oktobra, zaradi česar smo se odločili preveriti, koga bi volili, če bi bile predsedniške volitve to nedeljo.

Vstopili smo v drug teden volilne kampanje pred predsedniškimi volitvami, ki prinaša zlasti številna soočenja stališč predsedniških kandidatov, pa tudi nadaljevanje aktivnosti na terenu.

V tem duhu je minil tudi prvi teden, ki ga je sicer zaznamovalo tudi vlaganje predsedniških kandidatur nekaterih kandidatov.

Nabor pa je sedaj le dokončen.

Kandidaturo za predsednika republike je tudi tokrat napovedalo več kandidatov. A bodo na volitvah 23. oktobra volivci lahko izbirali med sedmimi kandidati, ki jih je potrdila Državna volilna komisija.

Pet se jih bo za najvišjo funkcijo v državi potegovalo s podporo političnih strank, dva pa sta v predsedniško tekmo vstopila s podporo volivcev.

Dokončno potrjenih sedem kandidatov, eden umaknil soglasje

Državna volilna komisija je do dneva po izteku roka za vlaganje kandidatur potrdila osem predsedniških kandidatov, in sicer glasbenika Gregorja Bezenška, poslanca NSi Janeza Ciglerja Kralja, kočevskega župana in kandidata Vesne Vladimirja Prebiliča, poslanca SDS, ki kandidira s podpisi volivcev, Anžeta Logarja, pravnico Natašo Pirc Musar, poslanca Levice Miho Kordiša, evropskega poslanca, sicer skupnega kandidata SD in Gibanja Svoboda, Milana Brgleza in ginekologinjo, kandidatko Resni.ce Sabino Senčar.

Kandidati, so imeli še v ponedeljek čas, da bi umaknili soglasje h kandidaturi. To je storil Bezenšek, ker so se, kot je pojasnil, zadnje čase zaradi kandidature nanj zgrinjali »izjemni pritiski, sovražna sporočila in grožnje«. Volivci bodo tako na oktobrskih volitvah lahko izbirali med sedmimi predsedniškimi kandidati.

Kateri predsedniški kandidat je najbližje vašim prepričanjem?

V prihodnjih dneh se sicer obeta še kar nekaj soočenj, ki lahko, glede na dosedanje izkušnje, odigrajo pomembno vlogo pri odločitvi volivcev. Predsedniški kandidati bodo namreč na njih imeli priložnost predstaviti svoja stališča do posameznih vprašanj.

Analitika Aljaž Pengov Bitenc in Rok Čakš pa sta ob začetku kampanje za STA ocenila, da bodo v vsebinskem delu kampanje v ospredju aktualne razmere v Sloveniji, pomembna pa bodo tudi stališča kandidatov na področju zdravstva, družinskega zakonika ter umestitve Slovenije v evropskem in širšem mednarodnem prostoru.

V luči tega so se tudi tokrat aktivirali v civilni iniciativi Glas ljudstva in v tem tednu predstavili Volitvomat za volitve predsednika republike.

Na spletnem mestu lahko vsak posameznik odgovori na 30 vprašanj, na katera so predhodno odgovorili predsedniški kandidati in tako preveri, v kolikšni meri se njegove vrednote in stališča ujemajo z njihovimi.

Anketa: Koga bi volili, če bi bile predsedniške volitve to nedeljo?

Vstopili smo v drug teden volilne kampanje pred predsedniškimi volitvami. Naposled so znana vsa imena, ki jih bomo lahko obkroževali 23. oktobra, zaradi česar smo se odločili preveriti, koga bi volili, če bi bile predsedniške volitve to nedeljo.

Svojo izbiro lahko izrazite v spodnji anketi.

Anketa: Koga bi volili, če bi bile predsedniške volitve to nedeljo?

Milan Brglez
8% (9 glasova)
Anže Logar
43% (47 glasova)
Janez Cigler Kralj
1% (1 glas)
Miha Kordiš
7% (8 glasova)
Nataša Pirc Musar
12% (13 glasova)
Vladimir Prebilič
3% (3 glasova)
Sabina Senčar
26% (28 glasova)
Skupaj glasov: 109

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice