Minister Aleš Hojs in državni sekretar na gospodarskem ministrstvu sta predstavila spremembe, ki nas čakajo v prihodnjih dneh.

Vladna govorka Maja Bratuša je na današnji vladni novinarski konferenci uvodoma predstavila zadnje epidemiološke razmere. Sprejeta je bila odločitev, da se država po vladnem načrtu, nahaja v oranžni fazi.

Sprejete ukrepe pa sta predstavila notranji minister Aleš Hojs in državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc. 

Prireditve in druženje do deset oseb

V skladu z načrtom sproščanja se odpirajo vrata vseh izobraževalnih ustanov. Znova bodo omogočena predavanja na fakultetah in višjih šolah, kjer je priporočen hibridni sistem.

Vrata bodo hkrati odprli tudi študentski domovi in s svojo dejavnostjo bodo lahko nadaljevale tudi glasbene šole. 

Notranji minister Aleš Hojs je predstavil spremembe odlokov iz njegovega resorja. Bistvena sprememba je odprava omejitve prehajanja med statističnimi regijami, ki stopi v veljavo z jutrišnjim dnem. Ravno tako bo zbiranje omejeno na deset oseb, kar bo veljajo tudi za organizirane prireditve.

Po besedah Hojsa so sledili mnenju strokovne skupine in vladnemu načrtu. V nedeljo začnejo veljati tudi nov odlok za prehajanje meje, kjer pa sta edini bistveni spremembi priznavanje dodatnih cepiv in podaljšanje veljavnosti hitrega testa za prehod meje lastnikov nepremičnin in plovil na 72 ur.

Prvi korak k oživljanju gostinstva in turizma, a z omejitvami

Simon Zajc z gospodarskega ministrstva je obrazložil spremembe, ki bodo napočile na področju gostinstva in turizma. Obratovanje gostinskih teras bo tako omogočeno v vseh statističnih regijah, v treh rumenih bo dovoljeno tudi opravljanje gostinske dejavnosti v notranjosti, a to le pod pogojem testiranja, dokazila o prebolelosti ali dokazila o cepljenju. Obratovanje nočnih klubov in diskotek še naprej ostaja prepovedano.

Omogočena bo tudi nastanitvena ponudba do 30 enot, ravno tako pod pogojem testiranja, cepljenja ali prebolelosti. Dovoljena bo tudi ponudba programov za dobro počutje oziroma wellness storitve, torej tudi bazeni, ampak le za notranje goste.

V notranjosti gostinskih in nastanitvenih obratih bodo lahko le gostje, ki imajo enega od štirih dokazil:

1. dokazilo o negativnem rezultatu PCR ali hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur;
2. dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen, če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev;
3. potrdilo zdravnika, da so preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev;
4. dokazilo o cepljenju zoper covid-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema:

  • drugega odmerka cepiva proizvajalca Pfizer preteklo najmanj sedem dni, pri Moderni, Sputniku, Sinovac Biotechu in Sinopharmu pa najmanj štirinajst dni,
  • prvega odmerka cepiva proizvajalcev AstraZeneca in Serum Institute of India/AstraZeneca preteklo najmanj 21 dni,
  • odmerka cepiva proizvajalca Johnson in Johnson pa je preteklo najmanj štirinajst dni.

Ta pogoj pa ne velja za goste nastanitvenih obratov, ki še niso dopolnili petnajst let in bivajo skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki v nastanitvenem obratu.

Dokazila o testiranju se upoštevajo, če so bila izdana v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike.

Opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih je še naprej dovoljeno med 7. in 19. uro. Časovna omejitev ne bo veljala za osebni prevzem in sobno postrežbo. 

Poletje brez omejitev?

Po besedah državnega sekretarja se bodo dokazila preverjala pri osebju, podobno, kot je bilo urejeno pri žičnicah. Povsod v gostinstvu in turizmu pa bodo veljala enaka pravila, ne glede na vrsto obrata, glede razdalje, omejitve števila, razkuževanja in uporabe mask.

Odlok začne veljati to soboto, 24. aprila 2021, za nastanitvene obrate pa od 26. aprila.

»To ni napoved za poletje. Upam, da če bo trend tako ugoden, kot se kaže, bomo ta pravila lahko rahljali. V prvem koraku je potrebna večja previdnost, če želimo, da imamo potem poletno sezono z manj omejitvami. Začeli smo s 30 enotami, upamo, da bomo to številko lahko dvigovali,« je dejal Zajc in dodal, da gre za velik in dobrodošel premik pri revitalizaciji gostinstva in turizma. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice