Foto: Jure Banfi
Na Ptuju so se danes mudili ministri nove vlade. Sprejela jih je ptujska županja Nuška Gajšek.

Na Ptuju se je danes mudilo nekaj novih ministrov in tudi podpredsednica slovenske vlade. 

Ptuj so obiskali podpredsednica vlade Republike Slovenije in ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, evropski poslanec Matjaž Nemec, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han in minister brez resorja, pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek. 

Skupaj z županjo Ptuja Nuško Gajšek so se srečali tudi z gospodarstveniki. Namen obiska je bilo iskanje rešitev za izzive slovenskega podjetniškega okolja in aktualne problematike. 

Aleksander Jevšek je dejal, da je potrebno najprej počrpati še prejšnja evropska sredstva in izkoristiti vse finančne vire. Nato je opozoril, da je potrebno sestaviti načrt za koriščenje sredstev v novem mandatu.

Dejal je, da bodo sestavili program za koriščenje sredstev in ga poslali v Evropsko unijo. Do septembra nato pričakujejo odobritev teh sredstev, ki se bodo porabljala za sledeče obdobje.

»Verjamem, da bomo uspešni in bomo izpeljali projekte, ki bodo koristni za prebivalstvo«, je zaključil Jevšek.

Minister Han je nato povedal, da je vojna v Ukrajini vplivala na gospodarstvo Slovenije in da je pred nami energetska kriza.

Dejal je še, da bodo z ustreznimi ukrepi poskušali blažiti draginjo in da bodo poskušali zmanjšati birokracijo ter pospešiti nekatere postopke.

Dotaknil se je še podjetja Talum, kjer so bili ministri tudi na obisku. Dejal je, da imajo mnogi to podjetje za izredno potratno in umazano a da je v resnici podjetje dobro organizirano in posluje odlično. Dejal je, da se tudi oni, kot večina podjetij spopadajo z draginjo in izkazal zadovoljstvo po izkazanem interesu za iskanje skupne rešitve.

Na konu je k mikrofonu pristopila še zunanja ministria Tanja Fajon, ki je opozorila, da so se zaradi vojne v Ukrajini zadeve v Sloveniji in tudi po vsej Evropi močno spremenile.

»Tudi na zunanjem ministrstvu se pogovarjamo z gospodarstveniki. Soočajo se s pomanjkanjem delovne sile, upadom izvoza in s primanjkljajem tujih delacev,« je opozorila Fajonova.

V zaključku je še dejala, da s primernimi ukrepi lahko prebrodimo to gospodarsko krizo in da so lahko posledice vojne tudi humanitarne in socialne narave, kar se že kaže v Afriki in Aziji.

Starejše novice