Galerija mesta Ptuj je locirana v samem središču Ptuja. Odlična lokacija pa ima tudi svoje pomanjkljivosti. Te zdaj počasi odpravljajo.

Mestni občini Ptuj je bilo naloženo, da objekt na Prešernovi 29, gre za stavbo v kateri se nahaja Galerija mesta Ptuj, uredi v skladu z gradbenim zakonom, ki določa, da morajo biti objekti v javni rabi dostopni vsem in tako omogočati neoviran dostop do objektov in neovirano uporabo.

Občina je tako primorana omogočiti dostope tudi gibalno oviranim, za katere pa do zdaj dostop ni bil primeren.

Investicija v dvigalo je rešitev. To bo umeščeno v severozahodnem kotu dvorišča, izvedlo pa se bo do tretje etaže.

Z umestitvijo dvigala pa bodo zaprli obstoječa vhoda v kuhinjo Osnovne šole Olge Meglič. Zato bodo izvedli tudi nov vhod s preureditvijo manjšega dela šolskih prostorov. 

Dvigalo  do galerije bo izpostavljeno, vidno, zato se mora jašek dvigala izvesti iz nereflektivnih materialov, ki ne smejo izstopati iz stavbne strukture mesta. Jašek bo zato iz opeke, v obliki opečne mreže, ki se lahko na določenih mestih redči in omogoča poglede iz steklene kabine na strehe mesta in proti Dravi. 

Vir: dokument identifikacije investicijskega projekta

Obnove bo deležna tudi kotlovnica

Kot del investicije je tudi nujna obnova kotlovnice, iz katere se ogrevata Prešernova 29 in Osnovna šola Olge Meglič. 

Obenem bodo opravili tudi celovita ureditev dvorišča zaradi investicije v vročevod in daljinsko ogrevanje. 

»Dvorišče se bo uredilo z novim tlakovanjem in ozelenitvijo ter diskretnim prostorom za posode za smeti,« so za Ptujinfo povedali na občini. 

Investicija pa bo obsegala še nujno sanacijo južnega dela strehe, ki zamaka, in izpolnitev zahtev požarnega inšpekcijskega nadzora. Šola bo tako požarno ločena od Prešernove 29, prav tako bodo ločili požarne stopnice od pisarn. 

Posledično bodo v celoti uredili fasado stavbe v kateri je galerija, ki bo v obliki opečne mreže s sodobnimi oblikovalskimi principi.

Projekt bo izveden v petih fazah

V prvi fazi bo potekala ureditev novega dostopa za šolsko kuhinjo s preureditvijo šolskih prostorov. Sledila bo druga faza, ko bodo vgradili dvigalo in izvedli posege za izpolnitev zahtev glede požarnega nadzora. 

Temu bo sledila tretja faza s sanacijo obstoječe toplotne postaje in četrta faza z obnovitvijo južne fasade Prešernove 29 in sanacijo dela strehe, ki zamaka. Zadnja, peta faza bo še ureditev dvorišča.

Leta 2020 je občina že izvedla nove dostope in zamenjala kotel. Letos načrtujejo še vgradnjo dvigal in izvedbo ukrepov za zagotovitev požarne varnosti.  

»Vrednost investicije je bila junija 2020 ocenjena na 392.847,87 evrov z davkom na dodano vrednost,« še dodajajo na občini. 

A zataknilo se je pri denarju. Na občini pojasnijo, da so cene na trgu trenutno zelo visoke in so pridobili ponudbo, ki presega zagotovljena sredstva. Občina zdaj zato preverja trg v upanju, da najde ugodnejšega ponudnika.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice