Dolgo pričakovana gradbena dela na Vrazovem trgu so se pričela. Gradbeni odri že stojijo, v mestnem jedru se sliši ropotanje.

Javne službe Ptuj so po naročilu Mestne občine Ptuj 26. julija pričele s pripravljalnimi deli v okviru projekta revitalizacije Stare steklarske. 

Prva gradbena dela so rušitvena, temu pa sledijo arheološka izkopavanja. Če bo šlo vse po načrtih in arheologi ne bodo naleteli na (ne)prijetna presenečenja pod zemljo, bo gradnja trajala do decembra 2022. 

Skoraj pet milijonov vreden projekt, novo življenje degradiranemu območju

Za 4,9 milijona evrov vreden projekt, ki ga bo izvajala Mestna občina Ptuj v okviru Vizije in strategije Mestne občine Ptuj 2015-2025, bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval skoraj 2,2 milijona evrov. 

Občina bo uredila skoraj 2500 kvadratnih metrov zunanjih površin, obnovljenih pa bo tudi 1348 kvadratnih metrov notranjih prostorov, ki so sedaj zaradi slabega stanja in nefunkcionalnosti le delno v uporabi. 

Z delno rekonstrukcijo in dozidavo objekta kulturno-umetniškega središča Stara steklarska bo občina uredila sodobne tehnično opremljene prostore in tako vzpostavila pogoje za večjo vključenost mladih in kakovostno ustvarjanje. 

Na Vrazovem trgu in pripadajočih Jadranski ulici in Ulici Tomaža Šalamuna bo občina zamenjala gospodarsko javno infrastrukturo – vodovod s priključki do vodomera in kanalizacijo s priključki do objektov.

Skozi trnje do cilja

Pri projektu pa ni šlo brez zapletov. Mnogi svetniki so imeli glede projekta pomisleke, saj so ga povezovali z izkušnjo ptujske tržnice. 

Mestne svetnike je skrbelo, da bo enako tudi s tem projektom, saj je bila sprva naložba ocenjena na 3,6 milijona evrov, ko so pripravili projektno dokumentacijo in so znane trenutne cene gradbenih del na trgu, pa je vrednost investicije zakoličena pri 4,9 milijona evrov.

Predvidena vrednost za gradbeno obrtniška dela po podpisani pogodbi znaša približno 3,5 milijona evrov. Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija. 

Da bi lahko dela stekla, so pa morali podati soglasje tudi etažni lastniki objekta na Slovenskem trgu 1, ki so obenem tudi lastniki dvorišča. Ravno pri tem pa se je zataknilo, saj etažni lastniki objekta ob dvorišču niso želeli podati soglasja za obnovo dvorišča. 

Med občino Ptuj in etažnimi lastniki so potekali pogovori in iskanje kompromisov, zadeva pa se je reševala tako, da je Mestna občina Ptuj odkupila dvorišče v izmeri 500 kvadratnih metrov. 

Z odkupom je Mestna občina Ptuj lahko z dvoriščem razpolagala sama, brez dovoljenja etažnih lastnikov objekta na Slovenskem trgu 1.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice