Slika je simbolična.
Civilna iniciativa za izgradnjo ptujske obvoznice se spet oglaša. Ocenujejo, da Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji namerno blokira delo pri dotični zadevi.

Civilna iniciativa za ptujsko obvoznico je mnenja, da Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji s tiho podporo ministrstva za infrastrukturo namerno blokira delo in izsiljuje postopke odločanja v delovni skupini za usklajevanje rešitev v postopku priprave prostorskega načrta za glavno cesto, ki bi povezovala Ptuj in Markovce. 

Civilna iniciativa meni, da se približujemo scenariju, ki se je zgodil leta 2008, ko se je ustavil postopek umeščanja trase glavne ceste Ptuj - Markovci, saj je takrat Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji vztrajala na varianti S-4

Variantia S-4 poteka namreč med hišami v naselju Budina, zato ta rešitev ni bila sprejemljiva za lokalno skupnost. Ta je podpirala varianto J-2, ki pa so ji nasprotovali okoljevarstveniki. 

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji zainteresirana za eno varianto

Iz civilne iniciative so sporočili, da je predstavnik Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji Boštjan Rigler na seji, ki je potekala 3. junija letošnjega leta povedal, da je najboljša rešitev varianta S-4 OPT, saj je najcenejša. Civilna iniciativa dodaja, da izbira ostalih dveh variant DARS-a ne zanima. 

Tej varianti pa sicer nasprotuje civilna iniciativa, Skupna občinska uprave južnega Podravja, ptujska občina in občina Markovci. 

Varianti S-4 OPT strogo nasprotujejo zaradi več vidikov. Prvi je zdravstveni, saj bi hrup in smog slabo vplival na zdravje lokalnih prebivalcev. Negativno bi vplivala tudi na regionalni razvoj in razvoj dejavnosti, vpliv na fizične in morfološke značilnosti prostora, vpliv na kulturne značilnosti in ekonomski in socialni vidik. 

Kdo blokira projekt?

Po besedah civilne iniciative predstavniki Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji in ministrstva za infrastrukturo opozarjajo, da ne smejo odstopiti od kritične variante S-4 OPT, saj na njej delajo že dvajset let in s tem že dvajset let v to varianto vlagajo sredstva, ki jih morajo opravičiti na računskem sodišču. 

Civilna iniciativa je mnenja, da je ta trditev zavajanje, saj je Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji gospodarska družba in zato računsko sodišče nima zakonske pravice kontrolirati Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji. 

Na iniciativi opominjajo, da se je na koncu vzpostavilo osem izvedljivih variant. Od tega je bilo pet severnih in tri južne. Vse tri južne so bile črtane zaradi okoljskih vplivov. Tako so ostale severne variante. 

Na civilni iniciativi se sprašujejo, zakaj Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji še vztraja pri varianti S-4 OPT, ki je bila enkrat s strani lokalne skupnosti že zavrnjena. 

»Lokalna skupnost – občine južnega Podravja – skupaj s civilno iniciativo so se poenotile in javno podprle varianto S-5, kar je razvidno iz dokumenta v prilogi »Izjava za javnost« in s tem ni več izgovora Družbe za avtoceste v Republiki Slovenijia, ministrstva za infrastrukturo in Mestne občine Ptuj, da se lokalna skupnost ni poenotila tako kot leta 2008,« dodajajo na civilni iniciativi in dodajajo, da Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji daje občutek, da Ptujčani niso vredni več, kot je cena S-4 OPT. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Nina (nepreverjen)

Govori se o varianti S6. Baje je ta najboljša za vse.

Starejše novice