Slika je simbolična.
Svet zavoda ptujske bolnišnice je na petkovi seji potrdil program dela in finančni načrt za letošnje leto, ki so ga pripravili na osnovi izhodišč ministrstva za zdravje.

Dokument predvideva za dobrih 38 milijonov evrov prihodkov in slabih 40.000 evrov manj odhodkov, tako da bolnišnica planira pozitiven zaključek leta.

Kot je za STA povedala direktorica ptujske bolnišnice Anica Užmah, bo letni načrt dela tudi letos usmerjen v izpolnjevanje ciljev, vizije in poslanstva ter nadaljnjega razvoja zavoda, pogoj za to pa bo stabilno in uravnoteženo makroekonomsko, statusno, sistemsko in tudi politično okolje.

»Pomembni bodo ukrepi za zagotavljanje večje dostopnosti bolnikom in večje varnosti obravnav, prilagajanje demografskim spremembam, posodabljanje medicinske in druge opreme ter digitalizacija poslovanja,« je še dodala Užmah.

Cilj je zagotovitev ustreznih prostorov

Ob tem je napovedala, da nameravajo v letu 2022 poleg doseganja stoodstotne realizacije programa čim prej zagotoviti ustrezne prostore za izvajanje zdravstvene dejavnosti. Sicer pa predvidevajo, da bo tudi letos zaradi epidemije covida-19 še potrebno prilagajanje organizacije dela.

Svet zavoda, ki ga vodi Žarko Markovič, se bo uradno s poslovanjem bolnišnice v lanskem letu seznanil na naslednji seji, ki bo predvidoma že v petek.

Pogodba za urgenco podpisana 

Sicer pa so se svetniki na tokratni seji seznanili še z zadnjimi informacijami o načrtovani gradnji urgentnega centra, potem ko so pred desetimi dnevi na ministrstvu za zdravje končno podpisali pogodbo z izbranim gradbenim izvajalcem, podjetjem Medicoengineering iz Trzina.

Slednji bo sicer urgenco gradil skupaj s Cestnim podjetjem Ptuj, za elektro instalacije bo poskrbelo ptujsko podjetje MIKS, za strojne družba MPGE iz Grosupljega, za mizarska dela pa celjsko podjetje Mizar.

Kot je pojasnila Užmahova, bo gradnja 4,55 milijona evrov vrednega projekta potekala leto dni, sicer pa je rok za izvedbo del 16 mesecev po poteku enomesečnega obdobja za uvedbo v delo.

Država bo za ta projekt namenila 4,385 milijona evrov, bolnišnica pa bo dodala 165.000 iz lastnih virov. Med gradnjo bodo pripravili še razpis za dobavo medicinske in druge opreme, skupna ocenjena vrednost pa znaša več kot 6,5 milijona evrov z davkom na dodano vrednost.

Za projekt bodo na Ptuju iz proračuna prejeli 3,43 milijona evrov, skoraj milijon pa še iz naslova prodaje štirih zemljišč, dvanajstih stanovanj in garaže na območju bolnišnice.

Ob tem bo bolnišnica sama dodala 1,55 milijona evrov, že nekaj časa pa na gradnjo čaka tudi 300.000 evrov s strani občin Spodnjega Podravja in približno enaka vsota donacij regijskih podjetij.

A velja opozoriti: Parkirnih površin bo manj 

Užmahova je ob tem opozorila, da se bodo v času gradnje na območju bolnišnice močno zmanjšale vozne in parkirne površine.

»Zaradi zaprtja vhoda v kirurgijo bo spremenjen dostop bolnikov in prometni režim do urgentne službe in kirurgije,« je povedala direktorica bolnišnice. O vseh spremembah bodo javnost sproti obveščali preko spletne strani in medijev.

Starejše novice