Mestna občina Ptuj je letos prvič svojim občankam in občanom omogočila sodelovanje pri občinskem proračunu.

Letos je Mestna občina Ptuj prvič omogočila participativni proračun, kar pomeni, da ste lahko občani in občanke Ptuja oddali svoje predloge glede izboljšav mesta. 

Rok za oddajo se je iztekel, na občino pa je prispelo 66 predlogov. 

Po izteku roka se je sestala komisija za pregled in izbor projektnih predlogov participativnega proračuna. Ugotovili so, da je 66 predlogov prispelo pravočasno, a sledilo je preverjanje vsakega predloga posebej. 

Tako je komisija preverila ustreznost 66 predlogov, na podlagi tega pa se jih je na nadaljnje glasovanje uvrstilo 41. Bili so namreč skladni z merili participativnega proračuna. 

Najbolj pridni pri oddajanju predlogov so bili na območju Četrtne skupnosti Breg - Turnišče in Četrtne skupnosti Center. 

Občanke in občani z novo nalogo - glasovanje za najboljše predloge

Tudi če niste oddali svojega predloga pa lahko še vedno sodelujete pri oblikovanju vaše četrti. 

Tako boste občani in občanke lahko za najboljše predloge glasovali v sredo, 9. junija, med 15.00 in 19.00, ko bo predčasno glasovanje. Ker je ta dan glasovanje predčasno, bo možno svoj glas oddati le na sedežu Mestne občine Ptuj. 

Glasovanje pa bo potekalo tudi v nedeljo, 13. junija, med 8.00 in 12.00. 

Glasovali boste lahko občani in občanke s stalnim prebivališčem v Mestni občini Ptuj, ki ste do dneva glasovanja dopolnili 15 let. 

Posebne glasovnice pa bodo za skupino mladih, torej oseb med 15. in 29. letom starosti, ki imajo stalno prebivališče v ptujski občini. 

Glasovanje bo potekalo tako, da boste med predlaganimi pobudami izbrali tri najboljše. Tako boste najboljši podelili tri točke, drugi najboljši dve točki in tretji najboljši eno točko. Tako se bodo predlogi točkovali. 

Obveljali bodo predlogi, ki bodo zbrali največ točk. Izpolnilo se bo toliko predlogov, da se bo izpolnila načrtovana vsota, torej 125 tisoč evrov. 

Daleč največ glasov je zbralo območje 2

Območja Ptuja so se razdelili na štiri dele. Tako je območje 1 zajemalo Četrtno skupnost Ljudski vrt, območje 2 Četrtni skupnosti Breg in Center, območje 3 Četrtne skupnosti Jezero, Rogoznica, Spuhlja in območje 4 Četrtni skupnosti Grajena in Panorama. 

Posebno skupino pa so tvorili tudi mladi. Namen te skupine so predlogi mladih ne glede na četrtne skupnosti. 

Po oddanih predlogih je močno prednjačilo območje 2, torej Breg in Center. Tam so jih oddali kar 34. 

Z velikim zaostankom sledi območje Ljudskega vrta z osmimi oddanimi predlogi in nato območje Grajene in Panorame s šestimi oddanimi predlogi. 

Najmanj predlogov so oddali prebivalci Jezera, Rogoznice in Spuhlje, nabralo se jih je le pet. 

Skupina mladih je oddala trinajst predlogov. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice