Slika je simbolična.
Mestna občina Ptuj bi lahko bila kmalu opremljena s sončnimi celicami, ki bi lahko bile tudi na domovih krajanov.

Ptujski mestni svetnik Milan Klemenc iz svetniške skupine DeSUS je podal predlog, ki ga pa Mestna občina Ptuj, glede na odgovor, tudi že intenzivno raziskuje. 

Predlagal je, da naj občina aktivno pristopi k projektu električne samooskrbe. Predlaga, da bi na objekte, ki jih ima občina v lasti, namestili sončne elektrarne. 

Tako bi lahko občina močno zmanjšala stroške elektrike, ki so trenutno kar 190 tisoč evrov letno

Mestna občina Ptuj razpolaga z 88 odjemnimi mesti in približno štiri tisoč svetilkami javne razsvetljave. Klemenc predlaga, da bi lahko plačilo tega projekta zagotovili delno iz proračuna, delno pa iz naslova nepovratnih sredstev, kot je na primer Eko sklad.

Katere strehe bi krasile sončne elektrarne?

Občinska uprava je pripravila seznam lokacij, kjer bi lahko na strehe namestili celice in tako, na dolgi rok, nekoliko razbremenili proračun. 

In sicer bi celice lahko namestili na Dom krajanov Jezero, Kulturni dom Grajena, Dom krajanov bratje Reš, Dom krajanov Olge Meglič, Dom krajanov Zadružni trg, Športna dvorana Spuhlja, Dom krajanov Rogoznica, Dom krajanov Selska cesta in Športni park Spuhlja. 

Če vse te objekte pokrili s celicami, bi proizvedli 533,68 megavatnih ur na leto

Mestna občina Ptuj svetniku odgovarja, da že zbirajo potrebne informacije o potencialu vgradnje fotovoltaičnih panelov. Trenutno so v fazi načrtovanja in zbiranja informacij, potekajo pa tudi že dogovori s potencialnimi električnimi dobavitelji in ponudniki. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice